Madglæde
Madglæde

Madglæde og maden mellem mennesker - en samtale om koldhævet dej

21.03.19
Madbloggeren reflekterer over madglæde og gode måltider der appellerer til sanserne og styrker vores samvær

"Hvor længe kan din koldthævede dej holde sig i køleskabet?"

...sådan spurgte en ældre herre mig på biblioteket i går, da jeg passede min onsdagsvagt på Hovedbiblioteket.

Først blev bibliotekaren lidt forvirret, men så kom jeg jo i tanke om, at opskriften på de koldhævede flutes havde været bragt i avisen Randers Onsdag i sidste uge.

Jeg driver madbloggen "Noget i ovnen hos Bagenørden" og hver uge bringes artikler med opskrifter fra min blog i avisen. Det giver mange gode samtaler, når jeg møder avislæsere rundt omkring i byen. :-)

Den flutes-interesserede herre og jeg fik os en god snak.

"Faktisk har jeg aldrig været vild med at bage, men det er jeg begyndt på, efter at jeg er begyndt at bage dine flutes. Det er så smart at jeg ikke skal have hænderne i dejen, men bare kan røre den med en ske. Jeg har bagt dine flutes rigtigt tit nu og jeg er faktisk blevet rigtigt glad for at bage".

Den ældre herre lyste helt op og vi fik os en god snak om køkkelivets glæder og vi kom omkring suppe-fond også.

"Suppe laver man jo ved at koge sin egen fond af en høne eller et godt stykke svine- eller oksekød". Jeg kunne kun give ham ret og svarede: "Hvor må det være skønt, at du har god tid hjemme i køkkenet til at koge gode smagfulde supper på egen fond".

Stoltheden lyste ud af ham og jeg kunne næsten dufte hans gode simresuppe hjemme på komfuret.

93-årig laver hjemmelavet medisterpølse til hele familien:

Jeg spurgte: "Har du altid været glad for at lave mad?"

Den ældre herre svarede: "Ja det har jeg og mon ikke jeg har arvet det fra min mor? Hun er 93 år og laver stadigvæk hjemmelavet medister til hele familien. Vi får fyldte poser med medister med hjem, som vi alle kan fylde i fryseren".

Madglæden er gået i arv, og min søn er også blevet vild med at lave mad".

Skøn historie og sikke en herlig samtale. Som madblogger er det så givende at møde mennesker, der har samme glæde ved at fremstille gode måltider som jeg og som sætter pris på samværet omkring det gode måltid.

Jeg kunne næsten fornemme de gode søndagsmiddage med medisterpølsen og den 93-årige i fuldt vigør.

Mad samler mennesker og har en social funktion.

Mad appelerer til vores sanser, med både smage, dufte og gode indtryk for øjet. Mad er også kultur, der lever i familier og som lever videre som gode minder, med opskrifter der nedarves i generationer.

Mad hygger også. Duften af simremad eller nybagte boller er svær at stikke og de gode dufte fortæller os, at det er et rart hjem, man straks føler sig velkommen i. Den hjemmelavede mad er ikke kun sundere, end den færdigkøbte, den er også meget billigere. At man sparer lidt på kostbudgettet er en ekstra bonus :-)

Det allerbedste for mig som madblogger er, når mine læsere fortæller mig at mine opskrifter har givet dem lyst til at lave mad. At mine opskrifter er så nemme, at alle kan være med. Når teenagere, der lige er flyttet hjemmefra, skriver at de nu, med hjælp fra mine opskrifter, kan finde ud af lave mad i eget køkken.

Flere enkemænd fortæller mig også, at nød lærte dem at lave mad, da de blev alene, men at de nu er blevet så glade for det, at selve det at lave maden og nyde den, bringer glæde og livskvalitet ind i deres hverdag.

En ældre herre fortalte, at naboerne hjemme på hans vej havde fået øjnene op for at han var glad for og god til at lave mad. De sidste gange var det derfor ham der havde stået bag maden til vejfesten. Jamen det er bare så god en historie.

Mad samler mennesker og har en social funktion

 

Find et udvalg af mine yndlingskogebøger her nedenfor:

Mange hilsner Gitte 

 

Tags