Modstand
Modstand

Hvidstengruppen og den østjyske modstandsbevægelse

25.06.19
Historien om Hvidstengruppen rører os alle dybt. Besøg udstillingen Modstand på Museum Østjylland og kom bag om Hvidstengruppen og modstandsbevægelsen i Østjylland.

D. 29 juni i år er det 75 år siden otte af Hvidstengruppens medlemmer blev henrettet i Ryvangen. Historien står stadigvæk skarpt i erindringen hos os, også selvom de fleste af os ikke levede dengang. Hvidstengruppen har en helt særlig plads i vores hjerter.

Måske du også så filmen om Hvidstengruppen? Filmen rørte mig dybt og levendegjorde gruppen og dens arbejde. Kører jeg igennem Hvidsten, får jeg næsten klump i halsen og besøger jeg kroen eller mindestenen i Hvidsten, er det med ærefrygt, dyb respekt og stor taknemmelighed.

Heltemod, vovemod og en tro på at det enkelte menneske kan gøre noget i en større sags tjeneste.

"Nogen må dø, for at andre kan leve"

skrev Niels Fiil i sit afskedsbrev, før han blev henrettet ved skydning sammen med sin far Marius Fiil og sin svoger Peder Bergenhammer Sørensen i Ryvangen. Ordene kendetegner gruppens store offer og den heltegerning de udførte.

De henrettede var udover de nævnte tre medlemmer af Fiil-familien mekaniker Johan Kjær Hansen, radioforhandler Niels Nielsen Kjær, karetmager Søren Peter Kristensen, møller Henning Andersen og dyrlæge Albert Carlo Iversen.

Med henrettelserne blev et helt lokalsamfund ramt både dengang og i årene der fulgte.

Begivenheden trækker den dag i dag stadigvæk tråde til nutiden og mon ikke vi er mange der får gåsehud og vil knibe en tåre, når vi besøger udstillingen på Museum Østjylland og ser de udstillede henrettelsespæle fra Ryvangen eller besøger mindestenen i Mindelunden i Hvidsten.

Henrettelsen kommer rigtigt tæt på når Museum Østjylland levendegør historien ved hjælp af film, billeder, øjenvidneberetninger og genstande.

Hvidstengruppens medlemmer ofrede sig i modstandskampen mod tyskerne.

Det var Hvidstengruppen der stod bag modtagelsen af de nedkastede containere med våben og sprængstoffer, der blev nedkastet af englænderne ved Mustard Point nord for Randers.

Faktisk var det de illegale våbenlagre i Randers der på det tidspunkt var modstandsbevægelsens eneste kilde til sprængstoffer i Danmark. Dermed fik Hvidstengruppens arbejde en afgørende betydning for modstandsbevægelsens arbejde i Danmark.

Kom bag om Hvidstengruppen og den jyske modstandsbevægelse og besøg udstillingen på Museum Østjylland i Randers. Udstillingen kan ses fra lørdag d. 29. juni til 20. oktober 2019. Du kan også låne læsestof på biblioteket. Klik dig videre til reservering nedenfor.

Kig også forbi Randers kommunes særlige side om Hvidstengruppen - du finder den lige her

Tags