Digitaliserede aviser
Digitaliserede aviser

Historiske aviser nu online

10.04.15
Statsbibliotekets lancerer en ny mediestream-tjeneste for aviser og du kan nu læse historiske aviser hjemmefra fra før 1915. I løbet af de næste 2 år vil 32 mio. avissider blive digitaliseret.

Er du slægtsforsker og har du også spolet utallige mikrofilm-ruller i tidens løb? Er du historieinteresseret eller studerende og interesseret i primærkilder fra da Titanic sank, kvinderne fik stemmeret eller da H.C.Andersen udgav sit første værk? Er du lokalhistoriker eller særligt historisk interesseret i din hjemegn og vil du godt læse hvad der er skrevet om din fødeby, et lokalt firma eller en lokal begivenhed?

Aviser fra før 1. januar 1916 kan nu læses online hjemmefra:

Du får nu hermed lettere adgang til de historiske aviser der tidligere kun var at finde på mikrofilm eller på papir på Statsbiblioteket. Er du interesseret i aviser udgivet efter 1916, kan du læse dem online ved fremmøde på Statsbiblioteket eller, som hidtil, ved at få dit bibliotek til at hjemskaffe mikrofilmruller til læsning på bibliotekets mikrofilmapparat.

Søgetips:

  • Søg i historiske aviser online her
  • Vælg "søg kun i det du har adgang til" 
  • Avissiderne kan downloades og gemmes som pdf der kan udskrives.
  • Søger du på flere ord, så sæt med fordel " " før og efter ordene, så søger du på ordene i sammenhæng og får knap så mange fund.

32 million avissider digitaliseres de næste 2 år:

Historiske aviser online er en del af Statsbibliotekets store avisdigitaliseringsprojekt hvor avissider fra Statens Avissamling digitaliseres. Pr. april 2015 er 1 mio. avissider digitaliseret. Målet er 32 mio. avissider inden udgangen af 2017. Se hvilke aviser der digitaliseres her