En borgerkrig og dens konsekvenser

Af Anonym (ikke efterprøvet)
01.12.16
Hvad er det, der foregår i Syrien?

De fleste har hørt om borgerkrigen i medierne. Det fylder en del af den hjemlige debat om, hvordan vi behandler de flygtninge fra konflikten, som havner her i Danmark. Borgerkrigen er en konflikt om, hvordan og af hvem Syrien skal ledes. På den ene side står den siddende præsident Bashar al-Assad, som er lederen af Ba’ath partiet. Dette har været det eneste parti i Syrien i de sidste fire årtier. Den anden består af oprørere mod regimet, en blandet skare, der holder en del byer i det nordlige Syrien. Med til at mudre billedet er, at Islamisk Stat, forkortet til ISIL, også prøver at gøre sin indflydelse gældende. Den sunni-dominerede terrorgruppe dukkede op i Syrien i foråret 2013. Først med støtte af oprørerne, men siden bekæmpet af dem.

Det hele startede som en udløber af Det Arabiske forår, som var en kæde af protester der fejede hen over den arabiske verden, blandt andet i Tunesien, Egypten, Libyen og Yemen. Præsidenterne i disse lande blev afsat. Også i Syrien udbrød der i 2011 protester mod styret. Det var i første omgang en fredelig protest mod krænkelser af menneskerettigheder og manglende indflydelse, men udviklede sig hurtigt til en væbnet konflikt. Til dato er over en halv million mennesker døde i krigen, og har også medført en strøm af flygtninge til forskellige lande, heriblandt Danmark. Der foregår løbende en politisk debat om, hvordan vi skal forholde os til de flygtninge, der kommer til landet. Holdningerne er mange, og ofte ganske stejle.

Danske F16 kampfly deltager i øjeblikket i borgerkrigen, i kampen mod ISIL-styrker.

Det kan være svært at have et overblik over, hvad der sker i Syrien netop nu. Men du kan få hjælp i de mange materialer biblioteket har om konflikten og dens baggrund.

Få et overblik her: