Mediestream
Mediestream

Din bys historie - fordyb dig i den digitalt

07.09.17
Digitale muligheder gør det nu endnu nemmere for dig der er historieinteresseret.

Vidste du, at der har været en zoologisk have i Randers med ægte løver? Vidste du, at der har været vilde oversvømmelser i byen op igennem historien? Hvornår mon den blå bro blev bygget og var den mon oprindeligt beregnet til et tog? Vidste du, at farmor dansede på Søpavillionen, når hun trængte til en svingom?

Søpavillonen

Alt det og meget mere kan du finde svar på i de digitale historiske kilder som du finder links til her på siden. Et væld af kilder vil åbenbare sig - gamle fotos hvor du måske kan genkende din barndomsven eller slikbutikken på hjørnet, der nu er nedlagt? Måske du er så heldig, at du kan finde et billede af din bedstefar eller hans gård måske?

I Arkiv.dk kan du finde digitaliserede fotos fra Stadsarkivet og alle landets øvrige lokalarkiver. Prøv også Historiskatlas.dk der er et interaktivt danmarkskort, hvor du nemt kan klikke dig til information og billeder om historiske begivenheder, historiske fund eller lokaliteter med særlig stor historisk betydning.

Vidste du f.eks. at der var ligger et værksted fra vikingetiden øst fra Dronningborg og at der er fundet grave og mystiske fund under atletikhallen i Langvang?

Mediestream - historiske aviser - nu med endnu mere digitalt indhold

Mediestream

Mediestream - indgangen til digitaliseret materiale på Det Kongelige Bibliotek - er blevet udvidet, så man nu også kan finde online-artikler fra udvalgte nyere aviser f.eks. Randers Dagblad. Det har allerede vakt stor jubel blandt lokalhistorikere og lokale slægtsforskere.

For at få fuld adgang til de nyere artikler i Mediestream, skal du bruge en PC på Randers Bibliotek eller en af filialerne, men hjemmefra kan du også sagtens finde digitale artikler, her vil artiklerne bare være over 100 år gamle.

Der er en nem måde at søge digitalt indhold i Mediestream på.

Hvis du vælger "Søg kun i det du har adgang til" får du kun det indhold at se du har adgang til digitalt. Søger du i alt indhold på Mediestream, kan du ikke åbne alle artikler digitalt, men du kan bruge basen til at verificere en eksakt dato for hvornår artiklen har været bragt og så kan biblioteket hjælpe dig videre med mikrofilmruller. Det vil også være en stor hjælp, bare at have en dato at gå ud fra.

Mediestream

Mediestream er et hit og har allerede gjort livet meget lettere for slægtsforskere og lokalhistorikere og den udvidede adgang til endnu mere digitalt indhold, gør bare succeshistorien endnu større.

Biblioteket giver dig tips til hvor du selv kan søge viden digitalt, men vi vil også rigtigt gerne se dig "live" på biblioteket, på Museum Østjylland eller på Randers Stadsarkiv hvor vi alle har historieformidling på sinde.

Besøg bibliotekets historie-særudstilling

Lige nu inviterer biblioteket dig med en tur tilbage i tiden. Vi har nemlig sat spot på historien i en særudstilling lige indenfor bibliotekets hovedindgang.

I udstillingen præsenterer vi Randers dengang, Randers i dag og har også forsigtige bud på fremtidig historieskrivning: Randers i fremtiden - med søbad, skibane eller hvad det nu ellers ender med? Vi har også udstillet effekter fra Randers Biblioteks historie.

Går du med en historiker i maven, har biblioteket et oplagt kursus for dig, hvor du kan få informationer om hvordan du bruger de digitale historiske kilder. Tilmeld dig kurset fra linket her på siden.

Læs mere

Tilmeld dig kurset "En historiker i maven" på Randers Bibliotek

Arkiv.dk - fotos og digitaliseret indhold fra landets lokalarkiver

Historiskatlas.dk - interaktivt danmarkskort

"Løven gik frit rundt og geden spiste farmors hat" - artikel om Zoologisk Have i Randers fra Randers Amtsavis 21. august 2014

Mediestream:

Søg historiske aviser i Mediestream

Liste over aviser der nu er fuld adgang til i Mediestream - obs artiklerne kan kun læses online fra PC'er på Randers Biblioteks adresser