film

De seneste ti års bedste film

30.12.19
En spillefilm fra hvert år i perioden 2010-2019 – og du kan låne dem alle, på nær den nyeste, på biblioteket. De fleste af dem på DVD/Blu-ray men flere af de nævnte film kan også ses på bibliotekets streamingtjeneste Filmstriben.

På biblioteket har vi mange bøger. Men vi har også mange film. Mange storslåede og visuelt overdådige fortællinger. Jeg har arbejdet på Randers Bibliotek siden 2011 men er faktisk uddannet cand. mag i Filmvidenskab, så jeg har glædet mig ekstra meget til at præsentere denne liste for jer.

Smag kan man jo ikke diskutere. Men det kan med kvalitet. Jeg synes at alle de ti film jeg præsenterer har, på hver deres måde, en meget høj filmisk kvalitet. Om man så kan lide dem er en helt anden historie, men her kommer de, altså mine bud på de bedste spillefilm, i de enkelte år, fra det sidste årti – fra 2010-2019.

Filmene

2010: ”The Social Network.” Lækker, velspillet, vigtig og meget vellavet. 5/6 stjerner.

2011:”Captain America:The First Avenger.” Jeg har nu set filmen fire gange og den vinder faktisk igen og igen ved gennemsyn. Faktisk vil jeg gå så vidt og sige, at den, når superheltebølgen engang ikke er andet end en lille prut, så vil den stå frem som den bedste af dem alle. 6/6 stjerner.

2012: ”The Hobbit: An Unexpected Journey. At se den er på mange måder som at besøge en god, gammel ven eller bodega: Nostalgisk, varmt og rørende. 6/6 stjerner. Kan ses på Filmstriben.

2013: ”Nebraska.” Den minimalistiske stil, og en storspillende Bruce Dern, understøtter denne historie om et moderne Amerika fortalt gennem en gammel mand og hans søns øjne. Filmen skifter elegant mellem den underspillede komik og de triste skæbner og er både varm og rørende uden at blive patetisk. Et ægte mesterværk. 6/6 stjerner.

2014: ”Interstellar.” Interstellar er en ambitiøs, smuk, rørende og meget fantastisk science fiction-film. En film der – som stor kunst – skiller vandene, og en film jeg ikke vil tøve med at kalde et mesterværk. 6/6 stjerner.

2015: “Mad Max: Fury Road.” Absurd vellykket actionfilm, hvor perverse detaljer, vanvittige mennesker, smuk fotografering og en genfødt actionhelt går op i en højere enhed. Som at stå i pitten til en fed koncert, fysisk, ægte og pågående. Tak for kaffe, gale George Miller! 6/6 stjerner.

2016:”Frantz. En formidabel film, der på en meget kløgtig måde både leger med filmsproget og vores forventninger. På overfladen ligner den et klassisk melodrama fra studiefilmens storhedstid, men der er meget mere på spil. Filmens instruktør François Ozon skærer lag på lag af fortællingen, en fortælling der overordnet set handler om krigens gru, men hvor kernen er "måden at fortælle på". Hvad er sandt og hvad er opdigtet? 6/6 stjerner. Kan ses på Filmstriben.

2017: ”The Florida Project.” Tonen er nærmest dokumentaristisk og handlingen udfolder sig meget troværdigt. Derudover er det en meget smuk film, hvor kameraarbejdet er fremragende udført og hvor de smukke omgivelser på fornemste vis bruges som en stærk kontrast til det drama der udfolder sig. En ægte menneskelig fortælling, med ægte personer, og en film hvor replikkerne er mesterligt skrevet. En vidunderlig film, der både handler om det at være barn og om samfundets sociale skyggesider. 6/6 stjerner. Kan ses på Filmstriben.

2018: ”Kapernaum.” Mesterværk er et fortærsket begreb. Men hvis en film fortjener mærkatet mesterværk så er det "Kapernaum". Filmen er en nådesløs skildring af livet som gadebarn i Libanon og mere overordnet af livet som barn i et samfund i en tid hvor tingene ikke går som de burde gøre. Midt i det menneskelige forfald og den meget triste fortælling, stråler Zain som en lille sol, en lille stjerne, det menneskelig håb der ikke kan slukkes. Derudover er filmen også basalt spændende men kernen, og det man aldrig vil glemme, er billederne af den beskidte og ukuelige Zain. Fremragende. 6/6 stjerner. Kan ses på Filmstriben.

2019: ”Joker.” Meget mere end en hyldest til gode gamle klassikere fra 1970’erne. En film der er helt sin egen centreret om en magtfuld præstation af Joaquin Phoenix. Mørk og dyster. 5/6 stjerner.

Film der var tæt på listen

Her et lille udpluk af film der var tæt på at få en plads på listen - og de kan alle ses på Filmstriben efter du har læst denne artikel: Drive (2011), Amour (2012), Inside Llewyn Davis (2013), Paddington (2014), Suburra (2015), Lucky (2016), Loveless (2017) og Sorry to Bother You (2018).