D-dag
D-dag

75-året for D-dagen

04.06.19
I år er det 75 år siden allierede styrker blev sat ind ved Normandiet, i kampen mod Hitlers tropper. D-dag bliver dagen kaldt og det siges at være historiens største militære landgangsoperation.

D-dag var dagen d. 6. juni 1944, hvor de Allierede gik i land i Normandiet i Nordvestfrankrig under 2. verdenskrig. Målet var at befri Europa fra den tyske besættelse.

Over 100.000 allierede soldater blev sat i land på Normandiets kyst.

Klokken 06.45
Allierede soldater fra amerikanernes 2. bataljon når frem til strandene ud for Normandiet. Efter fem års nazistisk terror-regime er de den første bølge i det afgørende slag.

Flere måneders planlægning kulminerer denne morgen. 6. juni 1944.

Få minutter efter, de første soldater er væltet ud over siden på landingsfartøjerne, er brændingen allerede blodrød. De tyske MG42-maskingeværer, også kaldet ”Hitlers rundsave”, sprøjter projektiler ud over strandene, hvor soldaterne er forsvarsløse. Mange af dem kommer ikke hjem igen.

D-dag

 

Klokken 09.15
Den amerikanske general Omar Bradley overvejer at give sine soldater ordre til at trække sig tilbage. Han kigger ind på stranden fra krigsskibet USS Augusta og ser kun kaos. Overalt er der lig.

"To slags mennesker bliver på den her strand. Dem som allerede er døde, eller dem som vil dø. Lad os komme væk!", råber en kaptajn til sine mænd.

Klokken 11.22
Endelig er der fremskridt at spore. Flere tusinde soldater ligger døde i sandet, men deres død har ikke været forgæves. De allierede styrker har fået fodfæste flere steder på strandene og æder sig ind på de tyske stillinger meter for meter. 

Klokken 15.30
Den tyske soldat Heinrich Severloh forlader sin stilling efter at have affyret over 12.000 skud med sit maskingevær og 400 med sin riffel. Hitler er ved at forstå situationens alvor og sender forstærkning i form af SS panser-divisionen ”Hitlerjugend”.

D-dag

Klokken 18.00
-    Kampen er begyndt, og Frankrig vil kæmpe med raseri. Sønner af Frankrig, hvem end de er, hvor end de er, deres pligt er at kæmpe mod fjenden med alle midler, siger den franske general og øverstbefalende for de frie franske styrker i radioen.
På den anden side af kanalen er Churchill knap så rørstrømsk: 
-    Missionen forløber på en ganske tilfredsstillende vis. 

Midnat
Et af de mest afgørende døgn i Anden Verdenskrig og historien er ved sin ende. 4000 allierede soldater ligger døde på strandene eller til havs. De tyske tropper har mistet omkring det dobbelte. 

På et døgn er 156.000 allierede soldater blevet fragtet over Den Engelske Kanal. Fire steder på den franske kyst har de slået hul i Hitlers Atlanterhavsvold. Magtbalancen er tippet, men krigen er langt fra slut. 

Har du lyst til at vide mere om D-dagen, så kig med på inspirationslisten nedenfor. 

Oprindeligt skrevet af Simon Schultz van Engeland, Hillerød Bibliotekerne.

Tags