Kamæleonen David Bowie
Kamæleonen David Bowie

Vi mindes David Bowie

Efter længere tids sygdom gik musikkens kamæleon bort den 10. januar 2016.

Med sit seneste album “Blackstar”, som blev udgivet på hans fødselsdag den 8. januar, overraskede han på ny, da han – igen – genopfandt sig selv, hvilket for flere år siden blev spået helt umuligt, og det er blevet modtaget med meget flotte anmeldelser.

I 2013 oplevede jeg i London den kritikerroste og virkelig fantastiske “Touring Exhibition: David Bowie is”, som var sangerens momentum fra en karriere, der med høretelefoner opfangede lydklip, som man gik rundt og så tøj, effekter, råskitser, filmklip og blev forblændet af lys, lyd og information om det engelske ikon.

Musikkens kamæleon nåede at genopfinde sig selv mange gange i løbet af sin lange og spændende karriere, hvor alt musikalsk blev afprøvet af den nysgerrige og dygtige musiker, der heller ikke var bleg for at bruge andre kunstformer i sit udtryk af tøj, kunst, performance og var selv en succesfuld kunstmaler. Hans indtagne roller er blandt flere Thin White Duke og Ziggy Stardust.

Han var også skuespiller, og hans bedste præstation giver han i rollen som troldkongen Jareth i Jim Henson-filmen “Labyrinten” fra 1986, hvortil han skrev musikken. Ikke én eneste af opsamlingspladerne med David Bowie indeholder sange fra filmen, som er fuldt ud lige så gode som sine andre sange i kataloget. Filmen blev ikke nogen kommerciel succes og satte filmkarrieren på standby, men til gengæld har filmen opnået kultstatus.

Det forrige album “The next day” fra 2013 kom efter 10 års pause i pladeudgivelserne, hvorfra han leverede sit bedste nummer længe i “Where are we now”, som kigger tilbage på tiden i Berlin, hvor han i 1970’erne slog sine folder med den kendte Berlintrilogi med “Low”, “Heroes” og “Lodger” – midteralbummets cover blev genbrugt på 2013-albummet med en stor hvid firkant hen over billedet og med titlen påskrevet.

David Bowie døde af kræft to dage efter sin 69 års fødselsdag.