David Riddell
David Riddell

Prøv en ny yndlingsklassiker, del 2

Af Anonym (ikke efterprøvet)
27.11.17
Udstillingsrække i biblioteksrummet sætter fokus på klassisk musik udvalgt af lokale musikelskere.
Denne uges fokusperson er David Riddell som er kunstnerisk leder og chef, for Randers Kammerorkester.
David har bla.studeret musik på universitetet i Edinburgh, og er uddannet som dirigent fra Guildhall School of Music and Drama i London. I sin uddannelse har han, udover direktion, studeret cembalomusik og opførelsespraksis. David fortalte, at han sjældent hører musik derhjemme "undtagen når min søn øver på trommer" Men jeg fik alligevel lokket nogen anbefalinger ud af ham:
 
Jean- Phillipe Rameu 1683-1764: The Cyklopes fra Piece de Clavecin  Dramatisk musik for cembalo, inspireret af legenden om Odysseus, fra den græske mytologi. Stykket beskriver Odysseus kamp mod kykloperne. 
Vi har den, dog spillet på klaver, både på cd og dvd, men den skal næsten høres på cembalo, og her kan den findes på YouTube: 
Dette link starter efter introduktionen – så start forfra hvis du vil høre hele beskrivelsen af musikken også.
 
Gustav Helsted (1857-1924) Septet: Helsted var en dansk komponist som studerede hos Niels W Gade på Konservatoriet. Han blev i sin samtid anset for at være lidt speciel, og er derfor blevet glemt i eftertiden.  Men en af musikerne fra Kammerorkesteret fandt -ved et tilfælde- de håndskrevne noder til septetten, på Det Kgl Bibliotek, og den passede lige til Kammerorkesterets besætning.
David Riddell har efterfølgende renskrevet og redigeret hele partituret – før det blev indspillet på cd med Randers Kammerorkester. 
 
Helsted noder
 
 
 
Gustav Mahler (1860-1911). Kindentotenlieder: Sangene er de er komponeret med udgangspunkt i fire digte af den tyske digter Friderich Rückert, de er skrevet mellem 1901 og 1904. De er oprindelig opført med kammerorkester i Wien, så de passede lige til Randers Kammerorkester størrelse, og de har indspillet dem med mezzosopranen Marianne Rørholm.  
Indspilningen med Kammerorkesteret kan findes her
 
Sibelius symfoni nr 7 ”Den ultimative symfoni, alle symfoniens elementer er samlet i en enkelt sats – når Mahler og Bruckner skriver større og længere symfonier, går Sibelius den modsatte vej og bliver mere koncentreret.”
 
Britten: The Rape of Lucretia ” Britten bliver ved med at være en stor komponist” - operaen er skrevet i et samarbejde mellem komponist og tekstforfatter – så musik og tekst er flettet tæt sammen. David fortæller yderligere, at orkesteret faktisk har fået en pris ”for en særlig indsats – for udbredelse af Brittens musik” fra The Britten Estate.
 
Elgar: Enigma variationer – Her fremhæver David specielt satsen ”Nimrod” fordi den er sindsyg smuk...
 
Händel: Messias:  Davids yndlingssats er;  For unto us a child is born  "og når vi har spillet den- så behøver Messias ikke at vare længere for min skyld".
 
Hamish Mc Cunn: Land of the mountain and the flood ;En skotsk koncertouverture, der beskriver et- romantisk billede- på det skotske landskab. Temaet fra stykket er brugt I BBCs tv serie "Sutherland’s law”. Vi har den ikke på biblioteket så dette link er til Spotify - men den kan også findes på YouTube. Du kan også finde historien om musikken her.