Niels W Gade
Niels W Gade

Før Nielsen var der Niels W.

22.02.17
Musikformidleren kipper med flaget. Komponisten Niels W. Gade fylder 200 år i dag.
I 2015 fejrede vi Carl Nielsens 150 års dag for fulde gardiner her i landet. I dag er det 200 år siden manden han tog over fra blev født. Før Nielsen var det nemlig Niels, der satte Danmark på det musikalske verdenskort.
 
Niels W. Gade var i sin levetid Danmarks væsentligste komponist, og en kunstner hvis toner blev lagt mærke til langt udenfor landets grænser. Ikke mindst i det nuværende Tyskland, hvor han boede i en årrække, men som han måtte forlade under optakten til den 1. Slesvigske krig for ikke at blive sendt i krig mod sit fædreland.
 
Han nåede at skrive en lang række orkesterværker, store mængder kammermusik og solostykker, ligesom han komponerede musik til en masse sange. Nogle af dem synger vi stadigvæk - "På Sjølunds fagre sletter" og "Grøn er vårens hæk" er eksempler - og især hans 1. symfoni og "Elverskud" er ofte på orkesterrepertoirerne rundt omkring.
 
Endelig skrev han musikken til "Brudevalsen", der var en del af musikken til Bournonville-balletten "Et folkesagn" fra 1854, og som om noget er blevet folkeeje i Danmark. Han var faktisk ikke selv så begejstret for det lille stykke - men myriader af bryllupper senere må vi vist bare konstatere, at folkets dom er faldet ud til værkets fordel. 
 
Well. Selv den bedste kan tage fejl, og solid folkelig opbakning gør jo altså ikke Gades fingeraftryk på dansk musikhistorie mindre betydningsfuldt - snarere tværtimod. Tillykke, Niels W.!
 
/Mik