Bono fra U2 - en mand med noget på hjerte
Bono fra U2 - en mand med noget på hjerte

Der er jo ikke nogen, der lytter til teksten alligevel…

15.04.16
Eller er der? Bono fra U2 fik tvivlsom rådgivning. 200 mennesker i Kulturhusets sal kunne have gjort ham klogere.

Da den irske gruppe U2 indspillede albummet The Unforgettable Fire i 1984, kneb det for forsanger Bono med at få gjort teksterne færdig til pladens sange. “Bare rolig”, sagde producerteamet Daniel Lanois og Brian Eno, og fik ham overbevist om, at der ikke er nogen, der lytter efter den slags alligevel. Resultatet blev et album, der nok viste nye veje for bandet på den musikalske side, men som er fyldt med tekster, der på en god dag kan beskrives som… øhm… abstrakte.

Bono har siden fortalt i flere sammenhænge (bl.a. her), at han har fortrudt beslutningen bitterligt. Det giver god mening al den stund, at U2 altid har været et band med noget på hjerte - bortset lige fra på store dele af The Unforgettable Fire, hvor ordene aldrig blev bagt færdig.

Hvis Bono havde kunnet rejse i tid og rum, så han havde været til stede ved Randers Biblioteks Artist talk-arrangement med Poul Krebs tirsdag aften, ville han nok ikke have fulgt sine produceres råd. Er der en lærdom, der står tydeligt frem ovenpå det arrangement er det, at rockens tekster ikke bare er fyld. De betyder noget - både for kunstneren, men i høj grad også for hans publikum.

Tirsdag aften fik jeg Poul Krebs til at læse fire af sine tekster højt som led i aftenens forløb. Ordene til “Casablanca”, “På en kaj i Kalundborg”, “Skyggernes nat (Helmand Blues)” og “Skrøbelige ven” blev flettet ind mellem vores dialog og publikums spørgsmål.

Der var HELT stille i Salen, mens Poul læste op med sin karakteristiske stemme, og energien i rummet var i særklasse fortættet. Bifaldet bragede, hver gang han blev færdig med en sangtekst.

Vi kan debattere til dommedag, om rockens ord kan betragtes som kunst eller ej (Poul er f.eks. meget tydelig omkring, at han betragter sin sangskrivning som håndværk frem for som kunstproduktion), men sikkert er det, at de har værdi for mange - på linje med, hvad vi ellers låner ud af ord i f.eks. bogform på bibliotekerne. 200 mennesker leverede et konkret bevis her i huset i tirsdags, og det er en oplysning, som jeg som biblioteksansat glæder mig til at arbejde videre med i en tid, hvor musikkens rolle hos os er til heftig debat.

/Mik