Strengt fortroligt
Strengt fortroligt

The X-Files - “The truth is out there”

I 1990’erne var “Strengt fortroligt” noget af det mest hotte på TV, og fra januar til marts sendes den 11. sæson i USA.

Jagten på sandheden er ikke slut, og i den nye 11. sæson finder Mulder og Scully ud af, at deres X-Files blev nedlagt men har fået et digitalt liv. Ydermere møder de en gammel kending, som døde for 16 år siden i den 9. sæson, og som var en rød tråd igennem TV-seriens forløb. Den digitale verden får den amerikanske stats hemmeligheder til at ligne en ferietur, men spændingen er bevaret for de to FBI-agenter. Og så er cigaretmanden også at finde i den nye sæson og selvfølgelig deres chef Walter Skinner (Mitch Pileggi).

Dengang det startede
I kælderen under FBI-hovedkvarteret i J. Edgar Hoover-bygningen i Washington D.C. befinder X-filerne sig, og uortodokse metoder og troen på, søsteren Samantha blev bortført af aliens og staten gemmer på farlige konspirationsteorier har gjort, at ledelsen har sendt FBI-agent Fox Mulder (David Duchovny) ned i mørket for at efterforske de uopklarede x-mærkede sager, han selv måtte ønske at følge op på. Ledelsen har ment det som en straf, men de vil også have en seriøs efterforskning og sender ham den faktaorienterede uddannede læge og forsker FBI-agent Dana Scully (Gillian Anderson) som ny makker.

Sandheden var derude i 1990’erne, og de to FBI-specialagenter bliver hurtigt et godt team, hvor jeg fulgte dem episode for episode på TV2. Jeg så dem troligt, som så mange andre danskere, og de episoder jeg ikke fik set, fordi jeg ikke var hjemme, optog jeg på VHS for at se dem senere. Der var ikke så mange spændende TV-serier fra det amerikanske marked, som blev vist i Danmark i årtiet, så “Strengt fortroligt” havde ikke så megen konkurrence, men den skilte sig ud fra det, man ellers kunne få. Blandingselementet af science-fiction, fantasy, drama, thriller og konspirationsteorier tryllebandt, så den appelerede til et bredt publikum.

Persongalleriet
Vi vidste, at Den Cigaretrygende Mand, spillet af canadiske William B. Davis, var farlig, da han vidste alt om dem og det, de to FBI-agenter Mulder og Fox var på jagt efter, som typisk var amerikanske myndigheders hemmeligheder angående aliens fra fremmede planeter, som måske eller måske ikke gik i blandt os. Der var også de gode hjælpere som The Lone Gunmen, som var de unge nørder Melvin Frohike, John Fitzgerald Byers og Richard Langly, men der var flere spændende typer i persongalleriet, og skurkene kunne være overnaturlige som almindelige og alligevel troværdige uanset.

information

TV2 var dem, der første gang sendte "The X-Files", som på dansk hed "Strengt fortroligt".

I perioden 1993-2002 blev der produceret 202 episoder fordelt på 9 sæsoner, og TV2 var godt med i at sende dem. De to sidste sæsoner sendte de dog relativt sent om aftenen. Det amerikanske TV-netværk Fox genoptog i 2016 TV-serien påny - den blev i øvrigt lavet til dem oprindeligt - og det er den anden, af disse nye sæsoner, som pt. sendes i USA.

Mellem den 5. og 6. sæson får biograffilmen “The X-Files: Fight the future” (1998) premiere, og den binder de to sæsoner sammen. Først seks år efter TV-serien er stoppet, har endnu en biograffilm premiere i 2008 med titlen “The X-Files: I want to believe”.

Biblioteket har alle de oprindelige sæson 1-9 samt den 10. sæson fra 2016. Den 11. sæson er endnu ikke udgivet til køb, men du kan låne den, så snart den udkommer. Inden da kan du se eller gense sæsonerne før, så du er rustet til den nye.