Idealisten (2015) ligger på Filmstriben
Idealisten (2015) ligger på Filmstriben

Tavsheden om Thulesagen

Strålingsskader 20 år efter et amerikansk B-52 styrtede ned på Grønland interesserer kun Poul Brink fra en regionalradio.

Ombord det nedstyrtede amerikanske B-52-bombefly nær Thulebasen på Grønland i 1968 var der fire brintbomber ombord, hvoraf tre bliver bjerget. Til trods for, at det strider imod en aftale om forbud af atomvåben i det danske rigsfællesskab, er der ingen, der tager ansvar for det skete, ej er der nogen, der udtaler sig fra hverken Folketinget eller militæret. Der ryddes op efter ulykken af mennesker uden beskyttelsesdragt, og i de næste 20 år begynder strålingslidelserne at vise sig.

Journalisten Poul Brink (Peter Plaugborg) fra Østjyllands Radio begynder som den eneste at grave i historien og tager kontakt til talsmanden for de Thulearbejdere, der nu lider af følgesygdommene. Brink er stædig, og han graver dybt og seriøst med arbejdet, der tager sit livtag med ægteskabet. Da hans chef på Østjyllands Radio nægter at betale for CT-scanninger, da militæret ikke vil udlevere deres, betaler han dem selv og får dem foretaget på et hospital i Aalborg.

De saftige historier om at dække over sandheden i regionalradioen får opmærksomhed fra resten af landet, og der er kræfter både i USA og Danmark, der aktivt modarbejder hans undersøgende journalistik. Hans chef mener, at han er lidt for dygtig til regionalradio. Om det så er en påvirkning højere oppe i systemet, så forhindrer det ikke en ansættelse på TV-Avisen, der som andre medier har holdt historien væk fra overskrifterne. Og imedens begynder Thulearbejderne at betvivle, om de nogensinde får oprejsning.

Filmen fortæller hudløst om en journalistisk kamp for retfærdighed og afsløring af de skyldige, der i så mange år skamfuldt skjulte sandheden på grund af omdømme og de hemmelige aftaler, Danmark har med USA om Grønland. Arbejdet indbragte ham Cavling-prisen i 1998. Én af de stærkeste danske film fra 2015 med en kraftpræstation af Peter Plaugborg. Søren Brink døde i 2002 under en løbetur kun 49 år gammel.
Idealisten (2015) ligger på Filmstriben
Journalist Poul Brink, der som ansat på Østjyllands Radio gravede i  Thulesagen.

Se filmen

Filmen Idealisten på Filmstriben
Vælg billedet og se filmen
på Filmstriben i app eller på computer

Læs her, hvordan du bruger Filmstriben