oscarlogo

Oscar-festen er om hjørnet: Varm op med disse film

15.01.20
Oscar-nomineringerne* er her! Award-season, som de kalder det i USA, er over os igen. I dag har The Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) afsløret de film, som er nomineret til den 92. Oscaruddeling, der løber af stablen den 9. februar (natten til den 10. februar dansk tid).

Vi kan glæde os til en fest, der har givet os ikoniske øjeblikke som Roberto Benigni, der henrykt går på stoleryggene op til sin Oscar, Halle Berrys følelsesladede tale, som den første afroamerikanske kvindelige Oscarvinder eller Ellens selfie, der ødelagde internettet kun ved hjælp af stjernestøv.

Der har også været utilsigtede, om end underholdende, øjeblikke, som da holdet bag La La Land måtte forsikre publikum om, at deres statuette var fejladresseret og at den lille indie-film, Moonlight, havde vundet for bedste film. Jeg glæder mig personligt til at se, hvad der diskes op med fra mit vante sæde i biografen Øst for Paradis i Aarhus.

Hvis du, som mig, ønsker at bruge ventetiden til at se nogle gode film, så kommer her nogle gode forslag til film, du kan se på filmstriben.dk, med Oscarblod i årene:

Quintin Tarantino er nomineret i år for sin ode til filmmediet med Once Upon a Time… In Hollywood. Du kan se hans ottende film, The Hateful Eight, et kammerspil fyldt med rappe replikker og blodige næser, lige her:

The Hateful Eight

Roger Deakins er en mesterlig filmfotograf, som med rette vandt en Oscar for den urimeligt smukke Blade Runner 2049 (2017). Han er i år nomineret for den biografaktuelle første verdenskrigsfilm 1917. Du kan opleve Deakins sans for vinkler, mise-en-scéne og bevægelse i filmene herunder:

The Reader

O Brother Where Art Thou?

En Verden Udenfor

Den spanske instruktør Pedro Almodovars film er altid Oscar-darlings (Tal Med Hende, Volver mfl.), og hans nye film Pain and Gain (Dolor y Gloria) er da også at finde i feltet for bedste udenlandske film. Antonio Banderas er omtrent fast inventar i Almodovars film og Banderas har også modtaget en nominering for bedste mandlige hovedrolle.

En af de vildeste filmoplevelser, jeg har haft, instrueret af Almodovar og med Banderas i hovedrollen, er Huden Jeg Bor I fra 2011. En fortælling om hævn, kærlighed og plastikkirurgi, som selv influencere ikke ville reklamere med:

Huden Jeg Bor I

Du kan også se Almodovar og Banderas i Kvinder På Randen af Nervøst Sammenbrud:

Kvinder På Randen af Nervøst Sammenbrud

Joaquin Phoenix er uden tvivl en af de dygtigste nulevende karakterskuespillere, hvilket han beviste igen i det socialrealistiske take på Batmans arvefjende, Joker. Det er intet under, at hans kraftpræstation i Joker får anerkendelse i form af nomineringen for bedste mandlige hovedrolle. Phoenix’ skuespiltalent kan opleves med disse titler:

The Master 

You Were Never Really There 

Don’t Worry He Won’t Get Far on Foot

Den sydkoreanske instruktør, Bong Joon Ho, var manden bag en af de første store Netflix-producerede film, den kød-kritiske film Okja (2017). Hans nye film, Parasite, har taget alle med storm og er nomineret til hele 6 Oscars (bedste film, bedste instruktion, bedste originale manuskript, bedste internationale film, bedste production design og bedste klipning). Det er ikke hverdagskost for en film produceret uden for USA.

Om end det ikke er Bong Joon Hos værk, så er filmen The Handmaiden (2016) meget seværdig og kan bruges som introduktion til sydkoreansk film, inden man tager i biografen for at se, hvad alt postyret med Parasite handler om. The Handmaiden har en 8.1 rating på IMdB og ligger 229 på deres 250 i skrivende stund:

The Handmaiden 

Så burde der være basis for nogle fede filmoplevelser, som alle relaterer sig til Oscarshowet den 9. februar. Vil man selv udforske filmkataloget kan man besøge filmstriben.dk* og logge ind med sit biblioteks-login, super simpelt.

* Du kan se alle de nominerede film her: https://oscar.go.com/news/nominations/oscar-nominations-2020-list-nominees-by-category