Michael Moore på Filmstriben
Michael Moore på Filmstriben

Michael Moore invaderer

Hans måde at dokumentere underholder, men det rammer også lige i hjertet af de problemstillinger, han tager op.

Republikanerne hader ham, fordi han siger det, der ikke må siges om deres politik, og i sin nye biografaktuelle dokumentarfilm “Where to invade next”, kan de så igen blive sure, når han ‘invaderer’ europæiske og afrikanske lande og tager de gode samfundsidéer med hjem til USA.

I sin film “Sicko” (2007) viser han et klart skel imellem sygehusvæsenet i USA og Europa, hvor det at blive syg ikke er lig en uanstændig pengeopkrævning for overhovedet at få hjælp. Derved kommer han også ind på, at det at betale skat og finansiere sygehusvæsenet er en fælles gode – og det er så igen her, at republikanerne ser rødt. Deres vælgerkerne er jo også hovedrige, hvilket langt fra er tilfældet for størstedelen af den amerikanske befolkning. Moore afslører, hvordan den private sygeforsikring ikke er nogen sikring af patienterne, men virksomheder der har profitmaximering som vigtigste formål.

Selve den økonomiske del kan man så se i “Kapitalismen – en kærlighedshistorie” (2009), hvor han –  mens finanskrisen raser – tager pulsen på det kapitalistiske system og finans- og erhvervssektorens store dominans i amerikansk kultur. Han viser, hvordan det politiske system i Washington spiller sammen med USA’s finanscentrum Wall Street i New York City, samt den amerikanske befolknings uvidenhed om det politiske system, som i en dansk kontekst er et meget stort maskineri. Hvordan meningsdannende politikere påvirker medier og befolkningsgrupper for at se deres version af en sag, og hvordan det gang på gang lykkes griske pengemænd at franarre almindelige borgere deres penge og slippe afsted med det, blot du er højt nok oppe i hierakiet.

Du kan blive underholdt, når Michael Moore indtager biograferne med “Where to invade next” (2015), samt med de to dokumentarfilm fra Michael Moore på bibliotekernes streamingtjeneste Filmstriben.

Se filmen

Filmen Sicko (2007) på Filmstriben
Vælg billedet og se filmen
på Filmstriben i app eller på computer

 

Filmen Kapitalismen - En kærlighedshistorie (2009) på Filmstriben
Vælg billedet og se filmen
på Filmstriben i app eller på computer

Læs mere om bliotekernes streamingtjeneste Filmstriben