Julefilm
Julefilm

Julefilmen i alle dens mulige og umulige afskygninger

Af Anonym (ikke efterprøvet)
22.12.17
Julen er traditioner. Og den er forskellige traditioner. Rødgran eller Nordmannsgran. Flæskesteg eller andesteg. Rødvin eller juleøl. Eller det hele blandet sammen i én stor julevælling. Og det samme gælder på filmfronten, hvor vi også har forskellige traditioner og favoritter.
I julen samles vi om tv-et. Her kan vi hygge med film, som vi har set et utal af gange før, og heri ligger nemlig hyggen: det kendte, som man kan nyde i familiens skød eller selv foran skærmen, mens man julenat sidder og spiser resten af risalamanden. En gang imellem kommer der nye film til, men som det er med traditioner, er vi også ganske konservative og den nye dreng i klassen skal ses grundigt i sømmene, før han kommer med i fællesskabet.  
 
Tre kategorier af julefilm
Her på biblioteket spurgte vi vores brugere på Facebook om deres favoritter blandt julefilmene - og der kom mange forskellige bud, som måske også kan inspirere dig til en udvidelse af dit klassiske julefilms-sortiment? Og der er også nogle tendenser vi kan drage frem blandt alle de forskellige julefilm. For det første er der mange gengangere, som har en plads i den klassiske julefilmskanon. Men det træder også tydeligt frem, at man kan opdele julefilmene i tre kategorier:
 
1: Der er de rendyrkede julefilm, hvor selve julen spiller den afgørende rolle. Her finder vi film som ”Tror du på julemanden?” (1994), ”Nøddebo Præstegård” (1934 og 1974), ”Fars fede juleferie” (1989), ”Et Juleeventyr” (der er lavet i MANGE forskellige og populære udgaver) og ”Det er herligt at leve” (1946). 
 
2: Så har vi de film, der foregår i julen, men hvor juletiden er bagtæppet. Action-klassikeren ”Die Hard” (1989) finder du i denne kategori sammen med film som ”Gremlins” (1984), ”Alene hjemme” (1990) og Love Actually (2003)  
 
3: Og til sidst har vi så de film, som vi har set da vi var små med far eller bedstefar, og som man stadig hiver frem gang på gang, på trods af selve filmen intet har med julen at gøre. DR havde for år tilbage en tradition med at sende ”Indiana Jones og jagten på den forsvundne skat” (1981) lillejuleaften og i denne kategori finder du også film som ”Ørneborgen” (1968), ”Telemarkens Helte” (1965), ”Ivanhoe” (1952 og 1982), ”The Sound of Music” (1965) og ”Ringenes Herre”-trilogien (2001-2003).
  
Man kan naturligvis ikke lave helt klare definitioner, da nogle film hopper rundt mellem kategorierne, men selve inddelingen er brugbar når man ser på den store bunke af julefilm, som tv-stationerne sender her i juletiden. 
 
Skæve julefilm
Vores Facebook-venner er også kommet med nogle gode bud på lidt alternative julefilm, som kan give lidt kant eller grin i den ellers søde juletid, og her kan vi nævne titler som ”Rare Exports: A Christmas Tale” (2010), ”Bad Santa” (2003), ”Mission julegave” (2006), ”Black Christmas” (1974), ”One Hell of a Christmas” (2002), ”The Nightmare Before Christmas” (1993) og ”Blackadder's Christmas Carol” (1988).
 
Der findes naturligvis et utal af andre julefilm, men vi håber at denne artikel kan støtte som inspiration til at vælge nyt eller blot fortsætte med det gamle. For julen er jo traditionernes tid. Men også overraskelsernes.
Tags
Julefilm online