Julefilm og julekalendere via biblioteket
Julefilm og julekalendere via biblioteket.

Julefilm og -kalender – start din egen nedtælling

Vintermørket er hyggeligt i julen, og biblioteket har masser af jul til skærmen.

Der er julefilm som Fars fede juleferie (1989), og der er julekalendere fra TV, som du kan se på stribe i din egen nedtælling til juleaften og animation til de yngste. Biblioteket har noget godt til alle som streaming på Filmstriben eller via de fysiske medier DVD og Blu-ray.

Mange af DR’s julekalendere er blevet klassikere, som f.eks. Jul på slottet (1986), hvor de 24 afsnit er et rigtigt juleeventyr, hvor julen først kan komme, hvis enten prinsesse Miamaja gifter sig med prinsen af nabolandet Montania eller hendes far kongen betaler en bod. Der medvirker også nisser, som gør, hvad de kan, for at få julen ind bag slottets mure, som i øvrigt er omkranset af hvid blød sne.

I 1991 blev udtryk som "bob bob bob" og "det æ’ bår’ dæjli’" noget alle gik rundt og sagde. Mens DR fandt på at lave julekalendere, så opfandt TV2 julekalendere for voksne, og det mest kendte eksempel er The julekalender (1991), som ironisk nok kunne være gået til DR. De Nattergale og producer Hans-Erik Saks' idé om de vrøvleengelsktalende nissers jagt på the playdoze i det mørke Jylland, som kan puste nyt liv i den ældste nisse Gammel Nok, ville dog få en lang og bureaukratisk vej til skærmen, så de gik til TV2. Her blev de totalt afvist af TV2’s daværende programredaktør, men tvstationen vendte tilbage med et mindre beløb, som desværre langtfra dækkede produktionsomkostningerne. Løsningen blev, at Saks Film og TV financierede resten med sponsoratpenge fra det daværende totalt ukendte firma Party Food Snacktime fra Give, som indledte og afsluttede dagens afsnit. TV2 ejer af den årsag ikke den enorme succes, julekalenderen blev, så det koster dem mange penge at genudsende den, da rettighederne er fordelt mellem de tre Nattergale og Hans-Erik Saks. Biblioteket låner den ud for ingenting.
Der er også en bog om julekalenderen The julekalender book.  

Hvis du leder efter et alternativ, som ikke handler om jul men har 24 afsnit, så skulle du måske prøve den nyrestaurerede udgave af Matador, som DR sendte i årene 1978-82. Fra 1929 og frem til 1947 skildres livet mellem samfundslagene i Danmark fra den fiktive købstad Korsbæk (og kun én afstikker til København) centreret omkring de to familier Varnæs og Andersen-Skjern.