“Dødbringende våben”-filmene
“Dødbringende våben” (1987)

Gibson og Glover er dødbringende våben

Når feriedagene skal fordøjes, så kan en go’ film være det, du allermest har brug for. Hvis det skal være ukompliceret og kammeratligt og hyggeligt, kan de fire “Dødbringende våben”-film levere.

Det er sjovt, det er medrivende, og det er frem for alt en fantastisk dynamik, der er mellem de to skuespillere Mel Gibson og Danny Glover. De spiller de to kriminalbetjente Martin Riggs og Roger Murtaugh, der tvinges sammen, da Riggs med psykiske problemer og et dødsønske samt et falleret familieliv beordres til at være makker med familiefaderen Murtaugh, som er den velovervejende og aldrig risikotagende og altid-følge-reglerne-typen. Richard Donner har mesterligt instrueret dem alle fire, og det gør han stilsikkert og flot.

I den første film mødes Murtaugh med Riggs, som forsøger at få ham fra sit gale ønske om selvmord. Det løser sig, da de skal stoppe nogle narkosmuglere, der allerede har kostet en ung pige livet og berører Murtaugh's familie, og da banditterne yderligere gør det personligt for Riggs, er de to dødbringende for organisationen.

I efterfølgeren viser slutningen på en biljagt, at nogen smugler sydafrikanske guldmønter – også kendt som Krugerrand – som i 1980’erne er forbudt at importere til de vestlige lande. Sporet fører til Sydafrikas ambassade, men hvor diplomatisk beskyttelse volder makkerparret Riggs og Murtaugh stor besvær. De trues på livet, men det vildtråbende brokkehoved af en småskurk, Leo Getz – spillet af Joe Pesci – de har fået på halsen at tage sig af, kan være et nyttigt fjols.

I 3’eren tre år efter er Murtaugh næsten gået på pension, og sagen om et røveri begået mod en armeret bil går fra trivielt til internationalt format, som bringer dem i samarbejde med politiets afdeling for interne affærer, hvor sergent Lorna Cole – spillet af Rene Russo – efterforsker en intern sag, hvor konfiskerede våben forsvinder fra politiets lager og ender på det sorte marked. Problemet er, at banditterne skyder med panserbrydende kugler, som gør det farligt for de to dødbringende våben. Også Leo Getz er tilbage, for han skal som selvbestaltet ejendomsmægler sælge familien Murtaugh’s hus, hvilket han på egen diplomatiske vis gør ved at fortælle mere, end hvad godt er (se filmen “Dødbringende våben 2”).

Selvom den fjerde film i serien er den dårligste, så mister den aldrig sin charme, heller ikke med viden om, at Gibson sagde ja til endnu en film på grund af vennen Glover, som manglede arbejde i Hollywood. Man er igen sammen med makkerparret Riggs og Murtaugh, som krydser klinger med den kinesisk mafia, der er ude efter nogle bådflygtninge, som Murtaugh lader bo hos sig og familien. Sagen involverer store pengebeløb af falske sedler. Samtidig holdes det hemmeligt for Riggs, at hans datter har fundet sammen med en overfor ham slesk kollega, Lee Butters – Chris Rock – som også er med i kampen mod den kinesiske mafia, der har kung fu-sparkende Jet Li på rollelisten. Lorna Cole er også tilbage og er nu kæreste med Murtaugh, som derved har fundet sin familie.