Vi er ikke rigtig voksne, vi er ikke rigtig børn
Vi er ikke rigtig voksne, vi er ikke rigtig børn

Vi er ikke rigtig voksne, vi er ikke rigtig børn

Unge på 15 – 16 år er klar til at tage springet fra børneafdelingen til voksenafdelingen. Læs om hvordan de bedst støttes

Rent fysisk er der en hel pyramide (jeps, det hedder det store ”mellem rum” på vores bibliotek faktisk) mellem opstillingen af litteratur for børn og for voksne. I børneafdelingen står børnebøgerne tæt ved vores ungdomsbøger, så der er springet egentlig ikke så stort, når man er teenager og vil læse bøger for unge. Der er en større barriere mellem ungdomsbøgerne og voksenbøgerne.  

Og hvornår er det lige, man er ”voksen” nok til at læse bøger i voksen afdelingen? Der kommer min og mine kollegaers faglighed ind i billedet. Udover vi kan vurdere, hvornår det er aktuelt at skifte, så ved vi også en del om, hvilke bøger der er gode at starte med, så man ikke bliver skræmt ud af voksenafdelingen med det samme.

”De er da mega kedelige”
Jeg har talt med flere unge, der gerne vil læse noget, hvor der er lidt mere fyld på end vores ungdomsbøger. Jeg har set skrækken i deres øjne, når jeg har foreslået voksenafdelingen. Én mente, bøgerne var alt for kedelige. En anden mente, der kun var selvbiografier derovre i voksen. Heldigvis blev de positivt overraskede, da de oplevede, at voksen afdelingen indeholder mere end kedelige bøger og selvbiografier.

Da jeg var ung, synes jeg, det var mega sejt at skifte over til voksenafdelingen. Jeg havde læst stort set alle de interessante bøger i ungeafdelingen, så jeg så frem til alt det nye og ulæste. Jeg blev dog hurtigt skuffet, da det viste sig, at mange af de første voksenbøger, jeg fik fingrene i, var noget anderledes end de sikre og genkendelige ungdomsbøger. Af og til søgte jeg derfor tilbage til trygheden i unge afdelingen. Jeg skulle jo nok have snakket med min bibliotekar Ulla Bulla (gad vide om hun ved, jeg kaldte hende det?).

Heldigvis findes der rigtig mange gode bøger, der med fordel kan læses, når man bevæger sig væk fra den trygge og velkendte børneafdeling og over i den store voksenafdeling.

Her kommer lidt forslag til god begynder læsning. Ellers - kig forbi. Vi anbefaler gerne flere. I øvrigt er de også ret flinke ovre i voksenafdelingen, og de anbefaler også gerne de gode bøger.