Minecraft
Minecraft

Minecraft

23.09.14
Dette er ikke en lang teknisk udredning med forklaringer på, hvordan man spiller Minecraft. For helt ærligt så aner jeg det ikke. For mig er det en masse pixels på en skærm. Det ligner noget fra en gammel computer med elendig grafik

Børnene har forsøgt at lære mig det
Adskillige børn har forsøgt at forklare mig det med deres logik. Så jeg ved, ”man går frem på W og tilbage på S”. Og ”man skaber med…" Og "man dræber med… ”. Som I nok kan høre, så har børnene virkelig forsøgt at forklare mig det. Det hænger bare ikke rigtig fast oppe i knolden.

Så dette indlæg handler ikke om de tekniske finesser i Minecraft. Det er i stedet mit bud på, hvorfor så mange børn spiller Minecraft, og hvad det gør for dem.

De skaber og raserer?
Minecraft handler om at skabe og rasere. Der er altså ikke som sådan noget endeligt mål, som vi er vant til i arkadespil. Børn skaber selv verdener i Minecraft uden voksen indblanding. Det er derfor totalt interessant at se, hvad de skaber; hvad de lægger vægt på i netop deres verden.

Men tag ikke fejl – det er ikke et individuelt spil. De ”spiller sammen”. De skaber verdener sammen. De er på den måde i den samme verden, selvom de sidder ved hver deres pc.

Fantasi og kreativitet
Minecraft er en leg. Børnene er kreative. De skaber selv. Der er ikke noget defineret resultat. De kan derfor virkelig få lov at bruge deres fantasi. Der er ikke de fysiske begrænsninger, der er, når de leger med Lego, som Minecraft minder meget om. Det kræver ikke den samme fingerfærdighed.
I Minecraft bestemmer man selv, om man vil være god eller ond. Der er ikke noget egentlig facit. Det er op til børnenes egen lyst. Af og til hører jeg da også et barn udbryde: ”Neeeeej! Nu ødelægger du mig igen! Du må ikke drille”.

Aftal fælles spilleregler
Lige der bliver den pædagogiske indgangsvinkel interessant. Fordi hvordan mægler man som voksen i noget, som man egentlig ikke ved så meget om? Mit forslag er, at man sammen med børnene slukker for pc'en og aftaler nogle fælles spilleregler. Børnene kan selv fortælle, hvad der er svært, og hvor der kan opstå konflikter. Så kan du som voksen hjælpe med at byde ind med moralske overvejelser. Det er jo ikke helt ukendt territorium. I LUDO kan man jo slå modspillerne hjem. Nogle af spillerne kan rotte sig sammen og konsekvent gå efter at slå én hjem. Er det rimeligt?

Der er jo ikke noget svar, der er universelt sandt. Men – ikke desto mindre er det væsentligt at få talt om, hvad der er acceptabelt, og hvad der er træls i et spil. Vi voksne kender måske ikke så meget til det teknologiske i Minecraft, men vi kender til moral og acceptabel opførsel.

Minecraft

Minecraft er en form for sandkasse-computerspil.  Spillet minder meget om at bygge med virtuelle lego-klodser, hvor man styrer en person, som kan ødelægge eller placere blokke, lave nye blokke(crafte), konstruere bygninger, opfinde kreationer og bygge kunst, enten alene eller med andre spillere.

Kilde: Palles Gavebod