barn og sorg
barn og sorg

Livets store spørgsmål for børn

23.04.15
– biblioteket har bøgerne om skilsmisse, sygdom og død

Min mormor døde for ikke så lang tid siden. Hun efterlod sig et hav af børn, børnebørn og oldebørn. Specielt oldebørnene var efterfølgende nysgerrige på begrebet død. De stod pludselig i en situation, hvor der var mange ting, de var usikre omkring. De skulle forholde sig til deres egne følelser såsom sorg og tristhed samt en rådvildhed ved at se deres forældre være kede af det. Forældrene havde en stor opgave i både at svare på børnenes spørgsmål på en hensynsfuld måde og vise nærvær. Tale er guld i de svære situationer. Børn har brug for at snakke om det, der er sket, og de skal lære ordene for de nye følelser.

Sygdom, skilsmisse og død
I forbindelse med ovenstående kom jeg til at tænke på, at der jo faktisk er rigtig mange svære situationer, som børn kan risikere at opleve, og som kan være svære at tale om. Jeg tænker på de helt store emner som sygdom, skilsmisse og døden.
I børnehaven, i skolen og i hjemmet leger børn sig gennem mange af livets scenarier. Børnene får en god forståelse for hverdagen, når de eksempelvis leger far, mor og børn. Eller når de genopfører forældrenes skænderi fra aftenen før. Gennem gentagelsen i legen bliver barnet både tryggere og klogere på livet.
Men der er også situationer, der er så ukendte og skræmmende, at børn ikke kan lege sig igennem dem – i hvert fald ikke uden først at lære redskaberne af de voksne. Heldigvis er det ikke så ofte, at børn oplever sygdom, skilsmisse og død, men når de gør, skal vi som voksne være klar til at støtte børnene allerbedst, så de kommer godt igennem.
En god måde at starte snakken om døden og de andre svære emner på er gennem bøger. Bøgerne kan hjælpe barnet til at erfare, at der er andre, der har det svært og er i samme situation.  Det kan være med til at mindske barnets ensomhed.
Biblioteket har bøgerne
Vi har dedikeret et par hylder til billedbøgerne med de svære emner. Her er lidt eksempler på, hvad vi har. Kig forbi børnebibliotekarbordet. Vi fortæller, hvor de står, og vi anbefaler gerne bøger om svære emnerne.