Fæle Klassikere og god dannelse
Fæle Klassikere og god dannelse

Fæle klassikere og korrekt dannelse

I gamle dage gav bibliotekaren forældre bøger, som var med til at danne børnene "korrekt". Her er nogle af dem.

Den store Bastian af Heinrich Hoffmann: Denne bog blev udgivet i 1845 .Den tyske læge dr. Heinrich Hoffmann skulle i 1844 bruge en børnebog som julegave til sin 3-årige søn Carl, men han fandt ikke noget, der passede ham. Derfor tegnede han selv en om god opførsel og mangel på samme. Han anede ikke, at denne billedbog skulle ende med at blive en verdenskendt klassiker.

Peters jul af Johan Krohn: Bogen blev første gang udgivet i december 1866. Denne klassiker er en fortælling på vers om et barns forventning og iver omkring jul, hvor kun artige børn får besøg af julemanden. Bogen bringer den danske jul på banen med alle sine traditioner, og hvad et barn forventer. Peters Jul er blevet indbegrebet af dansk hyggelig jul.

Æsops fabler: Fablerne handlede oftest om talende dyr med andre menneskelige egenskaber og altid med en morale, som kan vise den stærkes ret. Eller den svages snedige sejr over den store og dumme. Blandt Æsops fabler er "Haren og skildpaden", "Ræven og druerne", "Nordenvinden og Solen" og "Myren og græshoppem" for bare at nævne et par stykker.