digitalt_indfødte
digitalt_indfødte

Digitale indfødte

01.10.14
Vi voksne skal hjælpe børnene med at begå sig digitalt - også selvom de har mere teknisk snilde end os

Jeg kan altså ikke lade være med at blive imponeret, når jeg kigger på børn, mens de spiller på computer, sender en snapchat eller laver andet teknisk. De har totalt styr på det, og de er ikke bange for at prøve sig frem. Selv små børn imponerer os, når de med pegefingeren nærmest intuitivt bruger en iPad - måske endda inden de kan sige deres første sætning. Det kunne vi voksne lære noget af. Min svigermor er ved at lære hendes nye iPad at kende. Hun er vildt bange for at trykke på noget overhovedet. Til gengæld ved hun en masse om, hvordan man skal opføre sig overfor andre mennesker.

Lige præcis der ligger forskellen mellem børn og voksne, når vi taler om den digitale verden. Børn har styr på det tekniske. Derfor kan vi voksne have en tilbøjelighed til at tænke, at børnene klarer sig bedre uden vores hjælp. Vi kan alligevel ikke hjælpe dem, fordi vi aner ikke op eller ned på en controller til ps4. Det er da også rigtigt. Børn har meget mere teknisk snilde end os. Men det betyder altså ikke, at vi bare skal slippe dem fri og lade dem sejle alene ude i cyberverden. Vi skal lære dem at begå sig.

Vi slipper jo heller ikke børn alene løs i trafikken
Det kan sammenlignes med at slippe dem løs i trafikken. Der er ingen tvivl om, at de rent fysisk sikkert klarer sig bedre derude end jeg gør. De er bedre form. De kan løbe uden at blive vildt forpustet. Deres reaktionstid er kortere end min osv. Men det betyder ikke, at de bare kan begå sig derude. De skal have reglerne at vide.
På samme måde skal vi lære dem, hvordan man begår sig blandt andre, når man er på nettet.

Der er 2 overordnede spilleregler. Det ene hold regler er omkring det sikkerhedsmæssige. Altså man skal ikke give sit nummer til fremmede. Hvis man chatter med en, skal man ikke bare lige aftale at mødes med vedkommende. Adgangskoder er personlige og skal ikke gives til fremmede.
Det andet hold regler er mere koncentreret omkring det sociale. Det er noget med god opførsel på nettet. Barnet skal lære, at der er forskel mellem opførsel i den fysiske verden og den digitale.

Vær der sammen med dit barn på nettet
Hvis du skal have nogen som helst mulighed for at lære dit barn noget om ovenstående regler, så skal du være med, når barnet er på nettet. Snak om spil og opførsel. Snak om barnets facebookprofil, om hvilke billeder der sendes i snapchat, om hvad barnet liker, om hvad barnet skriver rundt omkring på nettet, om spilleregler når man spiller online med andre, om at låne sin spilprofil ud osv.
Alt dette kan sagtens tales om uden at kende en hel masse til alt det tekniske. Måske kan du lære noget af dit barn omkring det tekniske, så du ikke risikerer at sidde som min svigermor, der febrilsk leder efter det røde kryds til at lukke siden ned på hendes iPad.