gode bøger
gode bøger

Det er fedt at læse en god bog

23.09.14
Børn kan lære meget af at læse bøger. Bøger er et overgangsobjekt mellem virkelighed og fantasi

Noget af det allerbedste ved at læse en bog er, når man kan identificere sig med en af personerne i bogen. Af og til er livet nemlig svært. Man føler, man er den eneste i verden, der har det sådan. Det kan være vanskeligt at tale om de svære følelser. Når man er barn, er det svært at finde de rigtige ord, der kan beskrive kaosset, angsten eller følelsen af at være forkert. Når man så støder på en karakter i en bog, der føler det samme og beskriver det, så er følelsen af at blive spejlet rar.  
En bog kan altså både underholde, samtidig med den kan tematisere noget, der kan være svært at finde ord for.

Den uendelige historie
Mennesket søger spejling for at blive anerkendt og for at udvikle sig. Vi kan spejle os og finde anekendelse både gennem andre mennesker og gennem eksempelvis bøger. Når vi bliver spejlet, er det medvirkende til at styrke vores selvværd.
Vi kan hengive os til dagdrømme eller forsvinde væk i fantasien gennem en bog. Jeg kan huske, da jeg som barn læste bogen: ”Den Uendelige Historie”, der handler om en dreng, som har det svært. Han drømmer sig væk, mens han læser, og pludselig oplever han, hvordan hans eget liv bliver blandet ind i bogens handling. Han udvikler sig gennem bogen, hvilket giver ham styrke til at gøre oprør mod de drenge, der mobber ham. Virkeligheden gøres på den måde mere fordøjelig ved at blande den sammen med fantasien.

Pædagogisk morale – nej tak
Bøger behøver ikke have en pædagogisk morale. Jeg tror, det er mere vigtigt med følelsen i bogen. Altså børn skal møde anerkendelse for, hvordan verden er, fremfor hvordan vi ønsker den skal være.  Jeg tror, det er vigtigere, at børn kan genkende dem selv gennem bogen mere end den moralsk korrekte slutning. I dag tematiserer bøger rigtig mange emner som skilsmisse, regnbuefamilier, lægebesøg, jalousi osv osv. Jeg tror, at bøger kan være medvirkende til at give børn en forståelse af livets udfordringer, og de kan hjælpe barnet med at tale om de svære følelser ved at give dem ordene og anerkendelsen.

Børnebibliotekaren blogger