boern_laeser_mere
boern_laeser_mere

Børn læser mere i fritiden

02.12.14
Jeps, den er god nok. Børn læser mere i deres fritid, end de plejer.

Gode nyheder
Det er ikke så ofte, at der er gode nyheder i medierne. Specielt synes jeg, at nyhederne om børn kan virke ret så skræmmende. Alarmerende overskrifter med udsagn som ”de farlige medier” og ”børn bliver dårligere og dårligere i skolen” dominerer. Når der endelig er gode nyheder, så vil jeg gerne være med til at dele dem.

Børn læser mere end før
De gode nyheder i dette tilfælde handler om børns læsning. Vi har hørt så meget om, at børn læser mindre, fordi de har travlt med de sociale medier. Nu viser nye undersøgelser, at det ikke står så skidt til som antaget med børnenes frilæsning. De læser faktisk mere end tidligere.
Antallet af børn, der frivilligt læser en bog i fritiden, er steget fra 56 % til 61 %. Ydermere viser undersøgelserne, at læselysten først daler i 5.-6. klasse i modsætning til før, hvor den dalede allerede i 3.-4. klasse. Så der er altså grund til glæde. Som bibliotekar håber jeg naturligvis, at det er fordi, vores læselystkampagner har virket.

Folkeskolerne har jo nok også deres ansvar for udviklingen, idet de har haft øget fokus på frilæsning. Det kunne være interessant at vide,  hvorvidt det har givet bedst resultat at arbejde med læselyst eller med pligtlæsning. Vi har ofte forældre, der kommer for at hente pligtlæsningsbøger til børnene, der er kontraktmæssigt forpligtede til at læse et vist antal sider. Umiddelbart er den form for ”tvang” ikke lige noget, jeg er fortaler for. Men hvis det virkelig inspirerer og giver motivation at pligtlæse, så ændrer jeg gerne holdning. Jeg tror også, forældrene har haft stor indflydelse på den øgede læselyst, når de har læst med deres børn og inspireret dem til at læse.

Motivér børnenes læselyst
Jeg har tidligere læst, at børn godt vil læse, men de mangler inspiration til, hvad de skal læse. Så er det jo godt, vi har bibliotekerne :-) Vi ved en del om, hvad der er fedt at læse for børnene – med udgangspunkt i deres interesser og læsefærdigheder. En anden mulighed er at bladre igennem de mange kataloger fra boghandlerne og se alle de nye udgivelser og få inspiration på den måde. Der kommer nemlig rigtig mange nye udgivelser til børn og unge, så de behøver ikke læse de gamle og støvede eksemplarer af Puk og Jan-bøgerne.

Husk også at læselyst smitter. Hvis børnene ser, at I som forældre læser, så giver det dem større lyst til selv at kaste sig over bøgerne. I kan også læse sammen. I denne søde juletid er det oplagt at læse kalenderhistorier. Så - tænd stearinlyset (og måske lidt mere læselys) og læs højt af de hyggelige historier.