Astrid Lindgren
Astrid Lindgren

Astrid Lindgren - mor til Pippi og Emil

I år kan vi fejre 70 års jubilæum for den folkekære forfatter Astrid Lindgren.

Fortællingerne om Pippi, Emil, Ronja Røverdatter og Brødrene Løvehjerte er stadigvæk populære. I år er det 70 år siden, Astrid Lindgren begyndte at skrive bøger – og de holder stadigvæk!

Det kan være svært at vurdere, hvornår en fortælling har kvalitet og har potentiale til at blive en klassiker. Men hvis noget har holdt så længe som Astrid Lindgrens populære figurer, så er det vist på sin plads at definere dem som klassikere.
På biblioteket har vi mange af Astrid Lindgrens bøger til udlån, og de er evigt populære. I ferien kom der mange bedsteforældre og ville låne dem for at introducere deres børnebørn til de kendte fortællinger og personer. Det giver altså noget ekstra krydderi, når du vælger at læse højt fra litteratur, du har et personligt forhold til. Hvis du brænder for fortællingerne og læser op med glæde, så er der stor chance for, at børnene også vil se glæden i fortællingerne og få lyst til at høre mere.

Lindgrens fortællinger er stadigvæk aktuelle, selvom de har mange år på bagen. Hun evnede at skrive på barnets niveau – et sted hvor leg og fantasi stortrives. Hun skrev om de frække børn, om venskaber og sammenhold. Hun havde fokus på de gode egenskaber. Godt nok var Pippi fyldt med narrestreger, men hun var også enormt gavmild. Emil lavede skarnsstreger, men han gjorde det ikke af ondskab. I Ronja Røverdatter er de godt nok røvere, men de er de flinke af slagsen.

Jeg vil afslutte med et citat fra Astrid Lindgren selv:
"Hurdan ska en bra barnbok vara? Om du frågar mig, så kan jag efter mycket grubbel svara: Den ska vara bra."

Tags