boernelitt
boernelitt

Aldersmærkning af børnelitteratur

21.10.14
Børnebibliotekaren takker pænt nej

Der kører en debat i medierne i tiden, om hvorvidt vi skal lave mærkningsordninger for børnelitteraturen på samme måde som film og spil. Der er åbenbart bekymring for, at børn bliver udsatte for tunge emner som tab og sorg gennem litteraturen, før de er klar til det. Jeg mener, det er sundt for børn at læse om svære ting, da det gør dem stærkere til at klare vanskelige situationer i livet, fordi de gennem bøgerne bliver forberedt på det.  

Tilbage i skabet med curling kosten
Jeg synes, vi skal passe på, vi ikke kommer til at curle alt for meget for vores børn, så de vokser op totalt overbeskyttede. Vi gør dem en bjørnetjeneste ved at fjerne alle de små sten fra deres vej. De risikerer at få et chok, første gang de står overfor virkelighedens små bump alene. Selvom vi rigtig gerne vil, og vi gør det af et godt hjerte, så skal vi ikke gemme alt det svære væk. Vi skal turde, at børn bliver både bange og kede af det. Vi skal støtte dem i at komme igennem det. Så tilbage i skabet med curling kosten. Børnene skal nok selv fjerne stenene eller hoppe over dem.

Bøger er med til at danne børn
Ved os på børnebiblioteket har vi forældrehylden, hvor der står bøger med emner som incest, mobning og dødsfald i familien. De står der, fordi vi så nemmere kan finde dem. Men vi har også bøger, der handler om skilsmisse, om sorg og om døden, der står blandt de almindelige billedbøger. Vi mener nemlig, at børn skal præsenteres for både lette og tunge emner gennem litteraturen. Det er selvfølgelig vigtigt, at vi taler med børnene om det, de læser for at hjælpe dem til at reflektere over det og på den måde gøre livet mere begribeligt.  

Bøger kan også være med til at give en indgang til at snakke om de rigtig svære ting. Vi oplever jævnligt, at forældre efterspørger bøger om skilsmisse, om sygdom og om døden. Det synes jeg da vil være ærgerligt, hvis vi begynder at sætte alder på for at beskytte børn. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt bogen er passende for dit barn, så spørg gerne os. Vi ved nemlig ret meget om de forskellige bøger, og vi vil rigtig gerne hjælpe.