YA sommerlæsning
YA sommerlæsning

YA sommerlæsning

02.06.17
Sommertid = læsetid. Her er et bud på 5 gode Young Adult bøger
Sommeren er endelig kommet – i første omgang måske mest i kalenderen. Uanset vejret er sommeren oplagt at bruge til at læse bøger i stakkevis. 
 
Det skønneste for mig er at læne mig tilbage i en havestol og nyde en rigtig god bog. I tiden læser jeg Young Adult bøger. 
I øvrigt et sjovt begreb - Young Adult; det dækker over mange genrer og henvender sig til mange aldersgrupper. For mig personligt er YA bøger et begreb, der dækker over nogle rigtig gode bøger, der kan læses af både unge og voksne. Bøgernes omdrejningspunkt er identitetsdannelse, relationer og i det hele taget livets store emner. 
 
Biblioteket har en læseklub for unge i alderen 16+. Forleden talte vi om gode bøger til at læse om foråret og om sommeren. Nogle nyder som mig at læne sig tilbage og læse en god bog i solen. Andre bliver generet af solen og kan derfor ikke læse. I stedet kan de lytte til lydbøger. Begge dele er dejlige måder at bruge de mange dejlige sommerdage på. 
Følgende bøger kan anbefales at læse i sommersolen:
 
En dejlig og vedkommende bog. To unge mødes tilfældigt en dag i New York, eller er det skæbnen, som fører dem sammen i en svær periode af deres liv? Natasha, som er illegal indvandrer fra Jamaica, skal udvises med sin familie dagen efter, og Daniel, som er af koreansk afstamning, skal indfri sine ambitiøse forældres planer, da hans usympatiske storebror hverken vil eller kan. 
 
Det er en fantastiske fangende historie og et varmt portræt af kvinder, der under de værst tænkelige forhold alligevel formår at skabe et liv for sig selv og børnene. Vi følger to kvinder: Mariam, et uægte barn af en tjenestepige og herren i huset, der  vokser op med faderens ugentlige besøg som eneste lyspunkt, og den nitten år yngre Laila, der trods moderens depressioner har en lykkelig og rig barndom. Mariams tro på faderen sættes alvorligt på prøve, da hun som 14-årig opsøger hans hjem. En tragisk række begivenheder ender med, at hun bliver tvangsgift med en voldelig ældre enkemand. Lailas verden styrter sammen under en af borgerkrigene, og hun ender hos den samme mand.
 
En helt utrolig gribende historie om den indflydelse vi som mennesker kan have på andre menneskers liv. Lou Clark bliver fyret fra sit elskede job som servitrice, da caféen lukker. Lou bor sammen med sine forældre, og for at de kan få økonomien til at hænge sammen, må hun modvilligt tage jobbet som personlig hjælper for Will Traynor. Will var en succesfuld forretningsmand, indtil en trafikulykke gjorde ham lam i stort set hele kroppen, og han bor nu i et anneks hos sine rige forældre. Han har svært ved at acceptere sin skæbne og har forsøgt at begå selvmord. Selvom han har sygeplejeren Nathan, bliver Lou derfor ansat til at holde øje med ham og forsøge at give hans liv lidt mere lys.
 
Velskrevet, underholdende og dog alvorlig roman om ung kærlighed i en lille by i Florida. Den har både vid og bid. Reena Montero er 16 år og har været forelsket i Sawyer LeGrande altid. Hun er den pæne og ambitiøse pige med kurs mod et godt college, mens han, den billedskønne, er lidt utilpasset og lidt farlig. Det bliver selvfølgelig de to trods Reenas fars advarsler, men Sawyer forlader byen i Florida efter et skænderi. Reena er blevet gravid, og tre år senere dukker Sawyer op igen ud af det blå og ved ikke, at han er blevet far.
 
Skøn kærlighedsroman om amerikanske Anna. Hun kan ikke et ord fransk, da hendes far ud af det blå sender hende på kostskole i Paris. Mødet med den charmerende og flotte St. Clair får Annas følelser til at vokse. Men er de blot venner?
 
Harry Potter er med god grund elsket af mange – både voksne og børn. Har du endnu ikke stiftet bekendtskab med en fantastiske troldmand, så skal du bruge sommeren på det. Om den forældreløse Harry Potter der vokser op med sin onkel og moster. Som 11-årig opdager han, han er troldmand og skal starte på troldmandsskolen Hogwarts.
 
Mangler du mere inspiration, så er du altid velkommen på biblioteket. Vi har en udstilling om Young Adult, og vi anbefaler også gerne de gode bøger. Vi ses!