Tyrkiet - splittet mellem to verdener

Af Anonym (ikke efterprøvet)
20.11.15
Tyrkiet er splittet mellem to verdener. Europa på den ene side og Mellemøsten/Asien på den anden.
Tyrkiet er et land der står ved en skillevej. På den ene side vil de gerne lukkes ind i Europa, og på den anden side vil de gerne fastholde deres traditioner. Ligesom Indien og Nigeria er der stor forskel på hvor man er født og opvokset. Istanbul ligger på grænsen mellem Europa og Asien. Den er Tyrkiets største og tættest befolkede by.
 
Jeg har aldrig haft et forhold til tyrkisk litteratur, men har alligevel valgt at sætte fokus på den del af litteraturen, fordi jeg altid har syntes, at det var enormt interessant at stifte bekendtskab med andre kulturer. Det var en spændende udfordring at få. Idet jeg synes, det har været svært at finde litteratur, der er oversat til dansk, har jeg valgt i modsætning til tidligere indlæg kun valgt at tage fat i en enkelt forfatter. 
 
Orhan Pamuk er født i 1952 i Istanbul og voksede op i det velstillede og vestligt orienterede distrikt Niantasi. Har bor stadig i samme område og har kun lige været væk derfra for i tre år for at gå på universitetet i USA.
I 2002 udkom romanen Sne, som blev oversat og udkom på dansk i 2006. Romanen handler om digteren Ka, som ankommer til den fattige grænseby Kars i det nordøstlige Anatolien. Han skal dække et lokalvalg, men han er også kommet for at undersøge hvorfor en række unge, troende muslimske piger begår selvmord. Dette er hans officielle forklaring på rejsen, men den egentlige årsag er, at han ønsker at træffe Ipek. Ipek var hans ungdomsveninde, som han aldrig har glemt. 
 
Sne fortæller om forskellige kulturer, men den fortæller også, hvor forskellige mennesker er. Romanen giver et nuanceret billede af fundamentalisterne. Samtidig er det også en melankolsk kærlighedshistorie, hvor levende mennesker reagerer og agerer anderledes end dem, vi møder i fiktionen.
 
Tags