Fatuhiva - tilbage til naturen
Fatuhiva - tilbage til naturen

Thor Heyerdahl om tropeøen Fatuhiva

Af Anonym (ikke efterprøvet)
29.08.14
Det var rejsen til den lille polynesiske tropeø Fatuhiva, der inspirerede Thor Heyerdahl til hans senere Kon-Tiki ekspedition. Historien er oprindeligt fra trediverne, men bogen blev genoptrykt sidste år og giver stadig et godt billede af "den forsvundne verden".

Thor er 22 år og Liv kun 20, da de efter flere års studier og forberedelser, gifter sig og sejler mod Marquesasøerne i Polynesien. Vi er i 1937, så det tager 6 uger med skib fra Europa til Tahiti. Her lærer de hvordan de skal overleve af fisk og frugter, mens de venter på skibslejlighed til Fatuhiva, en afsides, næsten øde vulkanø på størrelse med Amager. Så afsides, at beboerne først hørte om 1. verdenskrig, da den var ovre.  Efter tre ugers sejlads sættes parret i land uden våben, radio eller proviant, kun skippers løfte om at komme tilbage om et år. 

Der er masser af dyreliv på øen, også kreaturer, svin, hunde og heste, som har overlevet de europæere, der havde dem med.  Men mennesker er der ikke mange af, kun ca. 2 % har overlevet de hvides sygdomme. Overalt findes skeletter og kranier, som de samler ind til senere antropologiske studier. 

I begyndelsen bor de i landsbyen, hvor intrigerne blomstrer. Efter et orgie flygter parret ud i de ubeboede dale. Her findes store stenstatuer, som på Påskeøerne, hvilket senere inspirerer Thor Heyerdahl  til Kon-tiki ekspeditionen. Ved kysten lever en tidligere kannibal i ensomhed. Han har bygget sin egen kiste, som han kan lægge sig ned i, hvis han bliver syg. Der er masser af store og små hændelser i dette himmerige, hvor man bare behøver at vente på, at kokosnødderne falder ned, og penge ikke har værdi. Oplevelsen består i at leve primitivt i længere tid, så Thor konkluderer, at man ikke kan ”købe billet til Paradis”.

I dag er Fatuhiva afmærket på bibliotekets store globus, man kan booke fly og hotel på nettet, og komme derud på et par døgn.  Det primitive liv kan leves andre steder, men den årelange isolation fra civilisationen er svær at finde i vore dage. Bogen giver et godt billede af den forsvundne verden, både i tekst og billeder. Heyerdahl var en helt speciel  forsker, som fulgte sine egne teorier, hvilket gjorde ham verdensberømt. Når året på Fatuhiva beskrives så lykkeligt, er det både ungdommens og klodens tabte land, og et liv uden krav og  berømmelse, Thor husker.

Skrevet af Poul Lerche-Thomsen, Tårnby Kommunebiblioteker

Lydbog

Thor Heyerdahls oplevelser på tropeøen Fatuhiva, kan også høres som netlydbog.

Hør bogen her.