Fra bogreolen anbefaler

Store amerikanske fortællinger

Eva, Louise og Pernille anbefaler store amerikanske fortællinger

”Den store amerikanske fortælling” er et udtryk man bruger om romaner, der på en eller anden måde formår at fange den amerikanske tidsånd i den samtid, hvori de er skrevet. Romanerne er ofte store af omfang og formår både at være underholdende og komplekse i handlingen. 
Har du lyst til at dykke ned i en rigtig god fortælling og samtidig blive klogere på det amerikanske samfund, så kan du finde inspiration til læsning her:


”Stillidsen” af Donna Tartt

”Stillidsen” er fortællingen om Theo, der som 13-årig mister sin mor i en eksplosion på et kunstmuseum i New York. En eksplosion som Theo selv overlever på mirakuløs vis. Ved eksplosionen kommer Theo i besiddelse af et værdifuldt kunstværk, som moderen elskede, og som senere trækker Theo ind i kunstens kriminelle underverden. 
Det er en meget smuk fortælling om en ung mands dannelse, om tab og kærlighed. 
"Stillidsen" er en født nyklassiker med en medrivende handling, enormt sprogligt overskud og generøs detaljerigdom. Det er sjældent at man ser så mange anmeldere give en bog 6 stjerner- det er fuldt fortjent!

”Canada” af Richard Ford

”Først vil jeg fortælle om det røveri, vores forældre begik. Bagefter om mordene, som fandt sted senere.” Sådan starter denne fantastiske fortælling, wow for en indledning!

Den unge dreng Dell, hans tvillingesøster og forældre flytter rundt efter faderens militærkarriere. Da den er slut, går det helt galt; og forældrene begår et elendigt bankrøveri. Inden de bliver arresteret, når moderen at få Dell smuglet til Canada. Her starter en hel anden slags liv for ham. Det er formidabel roman om en drengs udvikling og dannelse fyldt med beskrivelser af natur og den lille slidte by Dell havner i sammen med de skæve eksistenser, han møder på sin vej. 

Ricard Ford anses af kritikere verden over som en af USA's helt store nutidige litterære stemmer på linje med William Faulkner og Ernest Hemingway. ”Canada” er af flere kritikere udråbt til et mesterværk. Jeg er helt enig.

”Vi er ikke os selv” af Matthew Thomas

Eileen er barn af irske immigranter, og vi følger hende fra barn til voksen, hustru og mor. Størstedelen af bogen udspiller sig i hendes voksne liv og handler om hendes store sociale ambitioner, ægteskabet med Ed, forholdet til sønnen Connell, og ikke mindst et sygdomsforløb, som efterhånden truer med at sætte alt andet ud af spil. 

Meget velskrevet roman og personerne er utroligt troværdigt skildrede. Romanen giver et godt indblik i sammenhænge mellem barndom og voksenliv, relationer mellem forældre og børn, og ikke mindst balancen mellem sociale ambitioner og accept af tilværelsens barske vilkår. Storslået amerikansk skønlitteratur.

”Der vokser et træ i Brooklyn” af Betty Smith

Flere af jer vil måske huske bogen om Francie Nolan der er en klog lille pige, der vokser op i Brooklyn i New York sammen med sin familie i dyb fattigdom. Hun beundrer sin fordrukne irske far, som dog er alt for plaget af sine egne dæmoner til at tage sig af sin familie. Moderens kærlighed er anderledes hård; hun ser det som sin pligt at lære børnene om livets hårde realiteter hurtigst muligt. Francie føler sig mindre elsket end sin bror og søger derfor tilflugt i drømme og bøger.
En rigtig amerikansk klassiker om en piges opvækst under kummerlige kår i Brooklyn ved århundredeskiftet. Bogen er udgivet første gang i 1943. Læs eller genlæs denne skønne klassiker.

”Korrektioner” af Jonathan Franzen

Enid, Albert og deres 3 voksne børn er på vej til at samles til den traditionelle jul. Men alt er ved at smuldre, både deres værdier og deres normer, og samtidig er Albert blevet ramt af Parkinson.  Men det er bestemt ikke en tragisk fortælling, den er fyldt med sort humor og fornøjelsen ved genkendelige figurer som for eksempel den styrende mor, der sætter alt ind på at samle familien til jul.
Foruden gamle værdier og nye tider er et af hovedtemaerne også den amerikanske pengeverden og dens leveregler. En stor roman fyldt med en kaskade af detaljer. Forfatteren har vundet et hav af litteraturpriser, og for denne fik han The National Book Award, og bogen blev hyldet som en international bestseller.

”Nemesis” af Philip Roth 

Bogen foregår under polioepidemien i Newark i 1944.  Bucky er, på grund af sit syn, ikke blevet indkaldt til værnepligt. Han arbejder i stedet som opsynsmand på en legeplads, hvor stadig flere børn smittes og dør uden forklaring eller behandlingsmulighed. Han flytter væk og får nyt job i en sommerlejr for jødiske børn. Efter hans ankomst smittes to med polio og dør. Romanen handler om Buckys opgør med sin Gud, mod sin samvittighed over ikke at dø i Normandiet sammen med sine venner. Hans samvittighed over og snigende frygt for muligheden for, at han selv er smittebærer for sygdommen, samt en befolknings uvidenhed overfor en uforklarlig sygdomsepidemi. 
Det blev den sidste bog af Philip Roth, en af de helt store amerikanske forfattere. Fantastisk bog – og også aktuel i forhold til den pandemi vi er i, skyld og ansvar er også lige nu noget vi alle kan føle. 

“Vredens druer” af John Steinbeck 

Bogen foregår i depressionens USA, hvor fattige bønder bliver tvunget væk fra deres små jordlodder i Oklahoma, fordi traktorerne vinder indpas og markerne skal dyrkes i stordrift efter års fejlslagen høst. I udrangerede bilvrag kæmper bønderne sig tværs over USA mod Californien, hvor der efter sigende er arbejde at få som frugtplukkere. Men virkeligheden er en helt anden. De kæmper om meget få jobs til underbetalte lønninger. I usle teltlejre er de udsat for sult, vind og vejr og kæmper hårdt for en tilværelse.
Store spørgsmål som skyld og straf, retfærdighed og tro er flettet ind i historien. Romanen er et helt eminent tidsbillede og skildringer af personerne fantastiske. Bogen udkom første gang i 1939, men er evig god.

”22.11.63” af Stephen King 

22.11.63 er dagen for attentatet på Kennedy i Dallas. Jake Epping er en ung lærer, der får en bøn fra en dødssyg ven. Vennen har i mange år haft kendskab til en tidstunnel, der gang på gang kan bringe ham - og nu Jake - tilbage til den samme dato i 1958. Missionen er at eliminere Lee Harvey Oswald, og dermed ændre historiens gang. Man skal lige sluge tidstunnelen som det eneste overnaturlige, og ellers bare lade sig forføre af en meget spændende og spekulativ historie med mange moralske faldgruber.
Stephen King er mest kendt for sine uhyggelige spændingsbøger, men denne betegnes både som et hovedværk og et mesterværk!

”Æblemostreglementet” af John Irving

Hvis man holder af at læse en rigtig velskreven, underholdende, gammeldags udviklingsroman, så er ”Æblemostreglementet” et must. 
Det er historien om dr. Wilbur Larch, grundlægger og leder af et kombineret fødselshospital og børnehjem, der i begyndelsen af 1900-tallet hjælper unge kvinder, der er "kommet i vanskeligheder". Men det er især historien om Homer Wells, som er bogens omdrejningspunkt. Homer Wells er det barn dr. Larch aldrig fik bortadopteret, og som han har udset til sin efterfølger. Homer tvivler på, om det er det, han vil og flygter til en æblefarm i Maine, hvor han oplever den store kærlighed. I Maine konfronteres han også med "æblemostreglerne", de fattige æbleplukkeres uskrevne love, som trækker ham ind i et drama på liv og død.
Med grotesk og kærlig humor skildres hans krogede livsbane og menneskene omkring ham. Det er ren læsefryd.