Årets ungdomsbøger 2019
Årets ungdomsbøger 2019

Smagsprøver på de nyeste ungdomsbøger

02.01.20
Her er et udpluk af de mange bøger udgivet i 2019 i genren Young Adult, som kan læses af unge fra ca. 14-15 år. Voksne kan i høj grad også have fornøjelse af at læse med. Der er noget for enhver smag blandt titlerne, men de har alle sammen nogle vigtige emner på menuen. Her er alt fra at finde sine ben i en dansk hverdag over livet som sort musiker i U.S.A. til en feministisk tour de force gennem verdenshistorien. God læselyst!

Anette Bjørg: Frihjul
Verdens korteste roadmovie (Sorø til Nyborg) byder på masser af motorlarm og en bilgal pige i hovedrollen. Alt kan ske i denne letlæste roman om at blive voksen.
 

Sarah Crossan: Når månen står op
Med meget korte sætninger og kapitler fortæller forfatteren historien om Joe, hvis storebror sidder på dødsgangen dømt for mord. Joe forsøger at forstå, hvad der er sket og håber på brorens benådning inden det er for sent.
 

Sofie Riis Endahl: Smuk, smukkere, smukkest
Forfatter er nybagt student og skriver virkelig godt om gymnasielivet på godt og ondt. Det handler om at passe ind og være god nok, selvom man ikke kan leve helt op til de andres insta-profiler.
 

Preben Haarup: Druk
​19-årige Jacob er lige flyttet hjemmefra og startet som lærling. Han dropper det og tager i stedet for på druk, men snart kan han ikke kende sig selv igen og udvikler en ond side. Hvem er Jacob egentlig?

 

Laura Ringo: Papirbryllup
Mia har som en igle suget sig fast i Pils liv. Hun er flyttet ind i hendes studielejlighed, hvor de deler seng (uden at gå i seng med hinanden) og en spiseforstyrrelse med fælles madorgier. Et interessant indblik i en psykopats synsvinkel, som er værd at læse for både unge og voksne.


 

Liv Strömquist : I’m Every Woman
Her er en vellykket og humoristisk feministisk tegneserie af en meget vred forfatter. Det handler om verdenshistoriens store mænd lige fra Einstein til Elvis - men først og fremmest om de kvinder, der har måttet stå i deres skygge.

 

Angie Thomas: On the come up
Forfatteren til “The hate U give” har endnu engang skrevet en gribende roman om at være sort i U.S.A. Bri drømmer om at blive rapper men har ikke fået de bedste kort på hånden og vejen til berømmelse er lang.

 

De uledsagedes bog /red. Mads Nygaard og Michael Graversen 
Her er ti beretninger fra børn og unge på flugt, som giver et godt indblik i livet som flygtning. Den sætter samtidig det "normale" danske ungdomsliv lidt i perspektiv.