Mine yndlings juleeventyr af H.C. Andersen

Af Anonym (ikke efterprøvet)
13.12.15
I anledning af 3. søndag i advent vil jeg anbefale nogle af mine yndlings juleeventyr.

Jeg har altid holdt meget af eventyr. Både vores egen H.C. Andersen, men også brødrene Grimm og folkeeventyr. Jeg bliver stadig forundret over at finde nye ting i H.C. Andersens eventyr ved hver genlæsning. Jeg føler mig privilegeret ved at kunne læse hans eventyr på originalsproget. Det er med til at give det et ekstra lag. Jeg foretrækker selv at læse bøger på originalsproget, så jeg læser en del engelsk. Sommetider er det rart at læse på dansk, fordi det giver mig noget andet.

I anledning af julen og 3. søndag i advent vil jeg anbefale fire eventyr af H.C. Andersen, der alle foregår i julen eller om vinteren.

Den lille pige med svovlstikkerne blev udgivet i december 1845. Jeg har et ambivalent forhold til eventyret. På den ene side er det utroligt smukt, og på den anden side er det utroligt sørgeligt. Jeg kniber stadig en tåre, når jeg læser det. Måske har det noget at gøre med, at det altid blev læst op til juleafslutningen i de små klasser i folkeskolen. Alligevel er det også blandt mine favorit eventyr af H.C. Andersen.

Grantræet blev udgivet i december 1844. Det er nok mit favorit eventyr af H.C. Andersen. Kort fortalt følger man grantræet vokse op fra en lille plante i skoven, til det bliver sat op på loftet sammen med rotterne efter juleaften. Eventyret starter så håbefuldt og ender bittersødt. Det beskrives, hvordan træet oplever juleaften, hvor det står i stuen fint pyntet med lysene tændt. Grantræet kan se glæden hos både børn og voksne.

Nissen hos spækhøkeren blev udgivet i november 1852. Jeg har ikke det samme forhold til eventyret som de andre. Alligevel er det et fint lille eventyr, som giver et indblik i julen hos en spækhøker. Spækhøkeren er en ældre betegnelse for en detailhandler, der blandt andet solgte læsk, skinker, pølser, høns, gæs, æg, smør, mel, brød, øl og brændevin. For at få en ekstra indkomst udlejer spækhøkeren et værelse til en student. Denne er imidlertid ikke særligt sød ved spækhøkeren, og nissen på loftet planlægger en hævn.

Snedronningen blev udgivet i december 1844 ligesom Grantræet. Jeg husker, vi satte Snedronningen op som skuespil i 3. klasse på min gamle folkeskole. Jeg har aldrig været glad for at optræde, men det var alligevel en oplevelse at være med i det. Jeg spillede røverpigen, Ida møder på sin vej til Snedronningens slot. Snedronningen er et smukt eventyr, som rammer lige i hjertet. Det er nok heller ikke et tilfælde, at Disney filmen Frost (eller Frozen på engelsk) fra 2013 er løst baseret på eventyret. Eventyret har nogle universelle temaer, som det gode mod det onde.

Tags