Mine yndlings gyserforfattere

Af Anonym (ikke efterprøvet)
21.12.15
I anledning af at det var 4. søndag i advent i går vil jeg anbefale nogle af mine yndlings gyser-historier.

Jeg har altid godt kunne lide en god horror-historie. Det bunder i, at jeg er fascineret af myter og folkesavn, som mange horror-historier bygger videre på. I morgen er det vintersolhverv og årets korteste dag, hvilket signalere at dagene bliver lysere. Derfor er det ved at være sidste chance for at læse en god horror-historie i stearinlysets skær. Nogle af mine yndlingsforfattere inden for horrorgenren er Edgar Allan Poe, Stephen King og Bram Stoker.

Edgar Allen Poe
Den første historie jeg læste af Edgar Allan Poe var Ravnen (1845). Den slog bogstaveligt talt benene væk under mig, fordi jeg godt kunne lide hans skrivestil. Herefter læste jeg en del andre af hans noveller. Hvis jeg skulle anbefale en af hans noveller kunne det være Huset Ushers fald (1839). Den handler kort om, at fortælleren bliver inviteret af sin gamle skolekammerat, Roderick Usher, for at opmuntre ham, da han lider af tungsind. Den gotiske inspiration er tydelig. Huset beskrives for læseren som et dysteret sted, og endvidere foregår der flere overnaturlige begivenheder - hvilke vil jeg ikke afsløre, da det spolerer slutningen.  

Bram Stoker
Jeg læste Dracula (1897) af Bram Stoker, da jeg var teenager. Jeg har altid været fascineret af gotiske slotte, spøgelser og en god historie. Bram Stoker baserede Dracula på en virkelig person ved navn Vlad the Impaler og sin gamle arbejdsgiver, hvilket er med til at give historien ekstra krydderi. Bogen centrerer sig om den 500 år gamle transsylvanske vampyr, Grev Dracula. Den unge sagfører Jonathan Harker ankommer til Transsylvanien for at afslutte en ejendomshandel med greven. Trods advarsler tager han afsted og bliver viklet ind i et spind af vampyrer, overnaturlige begivenheder og det seksuelle undertrykkes. Dracula blev skrevet i Victoriatidens England, hvor seksualitet ikke var passende at skrive om. Sidenhen er bogen blevet et symbol på undertrykt seksualitet.

Stephen King
Af nutidige forfattere, der skriver horror-historier, er Stephen King favoritten. Jeg har læst de fleste bøger af ham, og jeg synes han skriver godt. Jeg håber, at jeg en dag får tid til at læse serien om Roland og Det mørke tårn. En af de bedste bøger fra hans hånd er Knogler (1998). Den handler om forfatteren Mike, der mister sin kone efter en hjerneblødning. Mike synker ned i en depression over tabet og får en skriveblokering. Som sidste udvej flytter han til deres sommerhus ved søen i byen Dark Score. Det viser sig hurtigt, at byen er forandret og det er andet end gode minder, der gemmer sig i sommerhuset.

 

Tags