Josefine Klougart og sprogets følsomhed

Af Anonym (ikke efterprøvet)
11.05.16
Man har en fornemmelse af, at alt nærmer sig hele tiden...
Hvis man har hang til sproglige lækkerbidskener, bør man læse Josefine Klougart. De sproglige klange og beskrivelser kan få det til at risle ned ad ryggen, i deres præcise og originale billedsprog.
Teksterne i hendes bøger er ofte delt op i fragmenter, som kan læses som en blanding af lyrik og prosa. Hun er det nye stjerneskud i dansk litteratur, og er kendt både i Danmark og i udlandet.
 
Josefine Klougart blev født på Mols i 1985, men bor og arbejder pt. i København. Hun har læst kunst- og litteraturhistorie på Aarhus Universitet, inden hun begyndte som elev på Forfatterskolen i København, hvorfra hun dimitterede i sommeren 2010.
 
I 2010 debuterede hun med romanen Stigninger og fald, som hovedsagelig foregår på Mols. Det er en skildring af barndommen, landskabet og af mødet med sproget. Som læser bliver man forkælet med smukke og originale tekster, som efterlader en vedvarende aftryk indeni. Bogen blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.
Hallerne, forfatterens anden roman, er en erotisk prosalyrisk historie, som beskriver hovedpersonernes kroppe som øde fabrikshaller.
I 2012 udkom Josefine Klougart’s tredje roman, Én af os sover, som handler om følelsen af hjemløshed og sorg.
Romanen Om mørke blev udgivet året efter. Det er en roman der, som titlen antyder, handler om mørke i forskellige former og udtryk. Romanen blev nomineret til Læsernes Bogpris og DR's store romanpris.
 
Hun er den yngste forfatter, som er blevet nomineret to gange til Nordisk Råds Litteraturpris. Ud over enkeltstående prosadigte, har hun også samarbejdet med musikere som Steffen Brandt fra bandet TV2, og operasangeren Andrea Pellegrini. Fra 2012 har hun været redaktør på tidsskriftet Den blå port.
 
Det er vanskeligt at give et resumé af Klougart’s romaner, fordi sproget er så specielt. De skal nydes køligt i mindre portioner, men så føler man sig også beriget som læser. Hør f.eks. her: 
 
Hun rækker ud og løfter sit øje op til sine læber. Hun hviler sit håndled mod læberne og presser så med to fingre øjeæblet ind bag læberne. Hun står sådan, med øjet i sin mund, planeten dækker snart hele vinduet foran dem, man har en fornemmelse af, at alt nærmer sig hele tiden, men man kunne også påstå det modsatte. Og også det ville være sandt. (Fra: Om mørke).
 
Så giv dig selv en unik læseoplevelse, kig ind i Randers Bibliotek og lån en roman af Josefine Klougart, den nye ambassadør for nyskabende og billedskøn skrivekunst.
 
Bestil en kølig drink for sjælen her